Un rezident al oraşului South Lake Tahoe, din California, a fost testat pozitiv pentru ciumă – o boală extrem de contagioasă, supranumită ”moartea neagră” în Evul Mediu -, primul caz apărut în ultimii cinci ani în acest stat, au anunţat marţi oficiali din domeniul sanitar, potrivit Reuters.

Autorităţile sanitare din comitatul El Dorado au precizat într-un comunicat că probabil persoana a fost înţepată de un purice infectat fie în timp ce-şi plimba câinele în regiunea Tahoe Keys, fie de-a lungul Truckee River Corridor, în partea est-centrală a Californiei. Ancheta epidemiologică este încă în desfăşurare.

În South Lake Tahoe au fost instalate panouri care avertizează asupra prezenţei ciumei şi comunică măsurile pentru prevenirea expunerii, au precizat aceştia.

Ciuma – care se poate manifesta în trei tipuri inclusiv bubonică – este o boală foarte contagioasă şi deseori mortală provocată de bacterii transmise de rozătoare. Poate fi tratată în mod eficient cu ajutorul antibioticelor dacă este depistată la timp, au precizat autorităţile sanitare din El Dorado.

”Ciuma este prezentă în mod natural în multe părţi din California, inclusiv în regiuni mai înalte din ţinutul El Dorado. Este important ca oamenii să ia măsuri de precauţie pentru ei şi animalele lor de companie atunci când sunt afară, în special când se plimbă, fac drumeţii sau campează în zone unde sunt prezente rozătoare”, se arată într-un comunicat al autorităţilor sanitare.

„Cazurile de ciumă la oameni sunt extrem de rare, dar pot fi foarte grave”, a precizat un responsabil în domeniul sănătăţii publice din comitatul El Dorado, Nancy Williams.

Persoana infectată se află sub supravegherea personalului medical şi se recuperează la domiciliu, au precizat autorităţile.

Mai multe cazuri de ciumă au fost raportate și în Mongolia

După cum a informat recent Ministerul Sănătăţii din această ţară, în provincia Khovd din vestul Mongoliei a fost raportat un caz suspect de ciumă bubonică.

Un rezident din districtul Tsetseg în vârstă de 37 de ani este în prezent izolat într-un spital local, a precizat într-un comunicat Ministerul citat.

Bărbatul a consumat carne de marmotă, iar în prezent este în stare critică, a adăugat ministerul, avertizând cetăţenii să nu vâneze marmote şi să nu consume carnea acestora.

Între timp, cel puţin 22 de persoane cu care bărbatul a intrat în contact au fost plasate în carantină, potrivit aceluiaşi minister.

De la începutul acestui an, 13 cazuri suspecte de ciumă bubonică au fost raportate în această ţară asiatică, dintre care patru au fost confirmate prin teste de laborator.

Un bărbat de 42 de ani a murit de ciumă bubonică în aceeaşi provincie marţi, iar un adolescent de 15 ani a decedat din aceeaşi cauză în provincia Govi-Altai din vestul ţării la jumătatea lunii iulie.

Potrivit Centrului pentru Boli Zoonotice din Mongolia, 17 din cele 21 de provincii ale ţării sunt în prezent în pericol de ciumă bubonică.