Cinci distrugătoare de tip 052D, capabile să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune, sunt în curs de dezvoltare. Acestea se vor alătura flotei existente a Chinei, care numără 25 de distrugătoare de tip 052, informează Daily Mail.

Imaginile postate pe platforma chineză de socializare Weibo arată cinci distrugătoare de rachete ghidate, de tip 052, aflate în construcție pe șantierul naval de stat Dalian, din provincia Liaoning, nord-estul Chinei.

Cel puțin încă un astfel de distrugător este în curs de realizare la șantierul naval Jiangnan Changxing, la nord-est de Shanghai, relatează site-ul de apărare Naval News.

Distrugătoarele se vor alătura flotei Marinei chineze

Cele șase distrugătoare, înarmate cu rachete de croazieră tactice și torpile, se vor alătura flotei existente, de 25 de distrugătoare de tip 052, arată Daily Mail. 

Analiștii chinezi au declarat pentru ziarul de stat ”Global Times” că, având în vedere că Beijingul dorește să-și modernizeze apărarea până în 2035, „nu este nimic deosebit în faptul că își construiește nave de război mai avansate, în special pe fondul situației actuale de securitate globală”.

China, cea mai mare forță navală din lume, cu peste 700 de nave de război

Marina chineză a construit nave de război într-un ritm alert, așa că, în prezent, se mândrește cu cea mai mare forță navală din lume.

Forțele armate ale Chinei au un număr total de 777 de nave de război, în comparație cu cele 490 ale Marinei SUA și 73 ale Marinei Regale a Marii Britanii. În schimb, americanii au mult mai multe distrugătoare – 92 – comparativ cu doar 41 ale Chinei și șase ale Regatului Unit.

Navele chinezilor devin tot mai sofisticate

Cu toate acestea, navele de război ale Chinei au devenit tot mai sofisticate odată cu dezvoltarea distrugătorului de tip 052, din clasa Luyang III, care are 64 de sisteme verticale de lansare pentru rachete sol-aer, o torpilă propulsată de rachetă și rachete de croazieră.

Distrugătorul 052D, care are și un tun principal de 130 mm, este considerat echivalentul distrugătoarelor americane din clasa Arleigh Burke.

Expansiunea militară chineză și Taiwanul

Distrugătoarele fac parte din expansiunea militară a Chinei, menită să descurajeze o intervenție a Occidentului, în cazul unui atac chinez asupra Taiwanului, insula pe care Beijing-ul amenință că o va anexa și cu forța. O astfel de intervenție ar atrage aproape sigur în conflict Statele Unite, care furnizează Taiwanului arme defensive.

China a efectuat recent cele mai mari exerciții militare în jurul Taiwanului, după vizita controversată a șefei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. Călătoria a înfuriat Beijingul, care consideră că este o nouă încercare a Statelor Unite de a se amesteca în afacerile interne ale Chinei.

În plus, la jumătatea lunii iulie, grupul de atac al portavioanelor Ronald Reagan a intrat în Marea Chinei de Sud, în prima desfășurare din acest an. Grupul de atac a fost condus de portavionul Marinei americane, USS Ronald Reagan.

Acesta a operat în jurul Insulelor Spratly, în același timp cu distrugătorul american de rachete ghidate USS Benfold, care a efectuat două operațiuni consecutive în Marea Chinei de Sud, un eveniment naval rar, pe care China l-a catalogat drep „încălcări flagrante ale proprietății”.