Emisiile mașinilor diesel și, mai ales, modul în care grupul Volkswagen a încercat să ascundă adevărul în legătură cu acestea au dus la cel mai mare scandal din istoria industriei auto. Acum, divizia sa premium, Audi, este nevoită să plătească penalități pentru încălcările legislației, iar cuantumul amenzii nu este de neglijat: 800 de milioane de euro.

Conform unui comunicat al companiei, Audi a acceptat amenda și nu va face recurs asumându-și responsabilitatea pentru abaterile de la legislație. Valoarea mare a amenzii va afecta însă atât bilanțul Audi cât și pe cel al grupului Volkswagen în 2018. Extrem de important în acest caz este faptul că acest ordin administrativ al procuraturii va încheia complet măsurile luate de autorități împotriva Audi pentru depășirile de emisii ale motoarelor diesel V6 și V8 utilizate pe mașinile mărcii sau vândute altor subsidiare ale grupului Volkswagen.

În luna iunie, grupul Volkswagen a mai primit o amendă de 1 miliard de euro de la procurorii din Brunswick ca urmare a scandalului Dieselgate. Analiștii Evercore consideră că amenda dată astăzi Audi este una redusă și va fi ușor de gestionat de companie, însă o problemă mult mai gravă, care poate afecta întreg grupul Volkswagen, este disputa internă a acționarilor privind efectele scandalului Dieselgate asupra lor. Aceasta ar putea duce la penalități de 8,2 miliarde de euro.