Obezitatea nu mai este considerata de mult un simplu defect de estetica a individului, ci este icadrata i rindul maladiilor ce conduc la aparitia unor complicatii grave, precum diabetul zaharat de tip II si hipertensiunea arteriala. Raspindirea acestei afectiuni este incredibil de mare la nivelul itregii populatiei a planetei, isa si mai grav este ritmul de crestere a procentajului de persoane supraponderale i totalul populatiei adulte. in cazul i care acest ritm se mentine, numarul persoanelor obeze se va dubla i urmatorii 30 de ani. Statisticile arata ca i Statele Unite, aproximativ o treime din populatie este obeza, pentru ca i Rominia proportia sa fie de 24%. Diagnosticul poate fi stabilit cu destula exactitate de catre oricine. Persoanele obeze par „scunde si idesate” si prezinta, de obicei, proeminente abdominale si coapse diforme. Mai exact este calculul indicelui masei corporale (IMC): greutatea (kg)/ialtime (m). O valoare a indicelui IMC cuprinsa itre 20 si 25 reprezinta o greutate normala, itre 25 si 30 persoana este supraponderala, iar la un IMC de peste 30 este obeza.
in Rominia, cauza proliferarii obezitatii o constituie tocmai scaderea nivelului de trai. Un studiu efectuat de Centrul clinic de diabet, nutritie si boli metabolice Dolj a relevat ca 30% din populatia a acestui judet este obeza, iar 30% supraponderala. Explicatia consta i alimentatia saraca i proteine de origine animala, carne si lactate, din cauza saraciei, si ilocuirea acestora cu paste fainoase, piine si cartofi, i timp ce uleiul vegetal este ilocuit de multe ori cu untura, mai ieftina. Pe de alta parte, itr-o clasa de risc ridicat sunt inclusi si rominii cu posibilitati materiale peste medie, care din lipsa de educatie, se supraalimenteaza.
Obezitatea nu este recunoscuta ca boala
Cu toate ca i tara noastra se poate vorbi de o „epidemie” de obezitate, casele de asigurari de sanatate nu recunosc oficial existenta acesteia. Medicilor de specialitate nu li se puncteaza consultatiile acordate pacientilor obezi, iar bolnavii cu acest diagnostic trebuie sa-si plateasca singuri efectuarea analizelor de laborator. Dr. Gabriela Roman de la UMF Cluj spune ca tratarea pacientilor care sufera doar de obezitate este extrem de dificila i conditiile actuale. „Este o activitate prestata numai din entuziasm, isa urmarirea evolutiei unui pacient este practic imposibila, majoritatea renuntind pe parcurs la tratament”. Prof. dr. Nicolae Hincu, presedintele Asociatiei Romine pentru Studiul Obezitatii (ASRO), considera ca aceasta problema este ica neglijata i Rominia, interesul pentru informare fiind scazut chiar i rindul medicilor de familie, cu toate ca obezitatea este o maladie raspindita.
Tratamentul obezitatii este dificil, itrucit se icadreaza i categoria bolilor cronice, ceea ce necesita un tratament idelungat, mentinut pe toata durata vietii. Complexitatea sistemului care mentine un nivel fix al stocarii energiei caracteristic fiecarui organism uman face imposibila gasirea unui remediu unic care sa conduca la ilaturarea obezitatii. Echilibrul itre aportul alimentar si consumul energetic, care mentine rezervele energetice atit la persoanele normoponderale, cit si la cele obeze, este determinat de metabolismul muscular, hepatic, pancreatic si intestinal. Acest echilibru este reglat hormonal, precum si de tesutul adipos, care creeaza impreuna un set complex de semnale, procesate la nivel central, influentind astfel consumul energetic si aportul alimentar. Acest sistem complex este amenintat de factori psihosociali si comportamentali. Pentru controlul greutatii, industria farmaceutica a conceput medicamente specifice, care isa fara a fi asociate cu o dieta riguroasa si cu schimbarea stilului de viata au doar efecte de scurta durata. Pe piata romineasca se comercializeaza de anul trecut Xenical, produs de compania Hoffman La Roche, care impiedica asimilarea grasimilor, iar i curind se va gasi si Reductil, produs al firmei Knoll, divizie a concernului BASF. Cel de al doilea are o actiune complexa, inducind o stare de satietate precoce, corelata cu o accelerare a metabolismului bazal. Desi sunt bine suportate, efectele nedorite fiind minime si ne dind dependenta, utilizarea acestora este interzisa fara recomandarea medicului si fara urmarirea de catre acesta. Pentru a diminua pericolul de a apela abuziv sau incorect la asemenea medicamente, trebuie subliniat ca un tratament de slabire voluntara este de lunga durata, doar modul de aplicare fiind gradual. Specialistii recomanda ca i primele luni regimul alimentar si exercitiile fizice sa fie asociate cu medicamentatia, care faciliteaza si schimbarea obiceiurilor alimentare. Din pacate, medicamentele nu sunt compensate, costul tratamentului cu Xenical fiind de 2-2,5 milioane lei pe luna. Obiectivele unui tratament sunt scaderea ponderala cu 10%, mentinerea noii greutati si prevenirea cistigului de noi kilograme. Dr. Gabriela Roman subliniaza ineficienta unor regimuri de scurta durata, si care pot fi chiar daunatoare sanatatii. „in mass-media sunt prezentate firme, precum Herba-life, care fac reclama unor regimuri alimentare bazate pe ceaiuri care conduc la scaderi rapide ale greutatii. Mai sunt si alte metode rapide prezentate i presa, care au marele defect ca nu rezolva problema de fond a pacientului obez. Dupa un asemenea regim de doua-trei saptamini sau o luna, se recistiga tot la fel de repede kilogramele pierdute, de cele mai multe ori greutatea ajungind sa fie mai mare decit cea de la iceputul tratamentului. Din pacate, are mai multa trecere parerea strazii decit a medicului de specialitate”.     

Tratamentul impotriva obezitatii
Alimentatie rationala, activitati fizice, farmacoterapie
Medicamente:
Reductil – taie pofta de mincare si „arde” din caloriile i exces
Xenical – impiedica asimilarea grasimilor din alimente.
Beneficiile medicamentelor:
Stimuleaza pierderea i greutate si mentinerea acesteia pe termen lung
Ajuta la modificarea stilului de viata
Noile preparate nu provoaca dependenta
Se utilizeaza numai la indicatia si sub supravegherea medicului, administrarea gresita sau supradozele putind provoca reactii adverse
Durata minima a unui regim de slabire: 60 saptamini
Rezultatele sunt vizibile dupa 3 luni de la debutul tratamentului.
Obiective realiste ale unei cure de slabire:
Scaderea greutatii cu 10%
Mentinerea noii greutati
Prevenirea cistigului i greutate si a reinstalarii obezitatii
Curele de 2-4 saptamini conduc rapid la rezultate spectaculoase, isa i scurt timp se atinge si de multe ori se depaseste greutatea de la care s-a plecat.
Nu exista solutii pe termen scurt, tratamentul fiind continuu, pe itreaga durata a vietii.