Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) trage un semnal de alarmă. Sursa citată precizează că intervenţia autorităţilor în formarea preţurilor periclitează întregul sistem energetic, iar criza se va agrava.

Mai exact, furnizorii sunt cei care asigură alimentarea cu energie şi îşi asumă riscurile de achiziţie a energiei, susţin reprezentanţii companiilor energetice.

Daniela Dărăban director executiv al ACUE este de părere că scenariile sunt multiple, iar autoritățile trebuie să se pregătească și să planifice deja soluții în acest sens.

„Mediul volatil din această perioadă este un factor de risc important pentru furnizorii de energie. Luăm în considerare toate potenţialele scenarii, ne pregătim şi planificăm soluţii pentru a ne asigura că nu vom întâmpina nicio întrerupere a aprovizionării. Cu toate acestea, perspectiva unor schimbări haotice a cadrului de reglementare este un risc care poate declanşa schimbări dramatice la nivelul jucătorilor din piaţă”, spune Daniela Dărăban, director executiv al ACUE.

Pe lângă piața de energie electrică, pieţele de gaze naturale se confruntă și ele cu o situaţie fără precedent, la nivel european şi local. Sepcialistul trage un semnal de alarmă și subliniază faptul că preţurile angro pe bursele europene de energie au atins un record istoric în ultimele săptămâni, de aproximativ zece ori mai mare decât nivelul de acum un an.

„Se pare că există o confuzie generalizată conform căreia companiile de furnizare, în principal cele care fac parte din grupuri care desfăşoară activităţi diferite în lanţul valoric al energiei, beneficiază de contextul creşterii preţurilor. Furnizorii cumpără ceea ce este disponibil pe piaţă. Preţurile de achiziţie la care furnizorii cumpără gazele naturale şi energia electrică au crescut la cele mai ridicate niveluri din ultimele decenii”, a continuat Dărăban.

România nu este singura

ACUE mai precizează că nu doar România se află în acestă situație ci toate piețe europene, iar prin recomandările publicate recent, Comisia Europene (CE) identifică un pachet de măsuri pe care statele membre îl pot implementa pentru a face această iarnă cât mai suportabilă pentru consumatorul casnic şi pentru cel industrial.

În același timp, sursa citată mai precizează că această compensare a facturilor pentru gospodării este esențială, și orice fel de măsuri în acest sens sun bine venite pentru consumatori.

„Este legitim ca autorităţile să ia măsuri de intervenţie. Extinderea numărului de beneficiari pentru pachetul consumatorilor vulnerabili şi compensarea suplimentară a facturilor pentru gospodării, în perioada sezonului rece, sunt măsuri binevenite. Federaţia ACUE consideră că măsurile suplimentare trebuie să fie ţintite şi puse în aplicare în aşa fel încât să nu înrăutăţească mediul de investiţii, funcţionarea pieţei şi siguranţa în aprovizionare”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții ACUE precizeză că orice fel de măsură va fi luată, protejarea drepturilor consumatorului este cea mai importantă. Mai exact, nu trebuie să se creeze o discriminare privind drepturile şi obligaţiile jucătorilor de pe piaţa de energie.

„O intervenţie publică în formarea preţurilor la furnizori este de natură a periclita echilibrul întregului sistem energetic. Instituirea unor măsuri precum blocarea reflectării costurilor de achiziţie a energiei în preţurile finale va pune companiile de furnizare în imposibilitatea de a susţine financiar costurile cu achiziţia energiei. Efectul predictibil al unei astfel de măsuri este amânarea sau încetarea plăţilor către producători, transportatori şi distribuitori şi, implicit, falimentul furnizorilor.

O astfel de situaţie ar genera perturbări majore în întregul sector energetic, iar falimentul inerent al unor companii de furnizare va atrage după sine creşteri şi mai mari de preţuri la consumatorii finali, cărora li se vor aplica preţurile practicate de Furnizorii de Ultimă Instanţă (FUI), adică cel mai mare preţ din piaţă”, mai spun reprezentanţii ACUE.

Având în vedere toate cele menționate anterior,  federaţia ACUE trage un semanl de alarmă și subliniază faptul că orice intervenţie care poate duce la punerea în pericol a stabilităţii financiare a furnizorilor poate avea consecinţe critice, generând dezechilibre majore pe piaţa angro, o presiune şi mai mare pe preţurile la consumatorul final, pierderea unor locuri de muncă şi, implicit, mai puţine venituri la bugetul de stat.