Cristian Bușoi, care este președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, a anunțat ce decizie a luat după ce s-a întâlnit cu comisarul pentru Energie, Kadri Simson. Acesta a fost prezentă astăzi, la invitația europarlamentarului PNL, la ședința Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie. Oficialul european a prezentat, pe larg setul de măsuri adoptat ieri de Comisie, care va ajuta statele membre să ia decizii imediate pentru a reduce impactul creșterii prețurilor pe piața de energie asupra gospodăriilor și a întreprinderilor, în această iarnă.

Sprijinul, a explicat Kadri Simson ar putea lua forma plăților forfetare către familiile cu venituri mici sau sprijin direct pentru un consum minim definit pe gospodărie sau locuitor. Iar ținta principală ar trebui să fie, din motive de echitate, consumatorii vulnerabili, pentru care va exista o definiție armonizată. Pentru protejarea imediată a întreprinderilor, statele membre UE vor putea acorda ajutoare de stat și reduceri specifice în materie de taxe și impozite.

Aceste măsuri ar trebui să poată fi ajustate cu ușurință în primăvară, când se preconizează că situația se va stabiliza, iar prețurile ridicate ale gazului vor începe să scadă. De iarna aceasta însă, în care intrăm cu depozite subterane de gaze la un nivel mai mic decât media istorică, trebuie să trecem cât mai bine.

Solicitările făcute de Bușoi la Bruxelles

„Am rugat-o pe doamna comisar să se implice cât mai activ pentru a convinge statele membre să implementeze cât mai repede aceste măsuri, care au un dublu avantaj. Ele vor ajuta cetățenii să reziste șocului temporar și nu vor compromite nici stimulentele acordate pieței pentru tranziția verde. În același timp, am solicitat Comisiei să permită statelor membre să direcționeze către plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie fondurile europene rămase neutilizate din exercițiul financiar 2014-2020 (n+3 2023) și nu doar banii din certificatele de emisii CO2.

Kadri Simson a transmis că va lua în calcul propunerile mele și a subliniat că prioritatea domniei sale rămâne să lucreze îndeaproape cu Comisia ITRE pentru a ajuta statele membre să ia măsuri coordonate pe termen scurt, protejând cetățenii cei mai vulnerabili și competitivitatea companiilor”, a spus Cristian Bușoi pe pagina sa de Facebook.

El a arătat că Simson a anunțat că va sprijini, de asemenea, investițiile în energia din surse regenerabile și în eficiența energetică, va examina posibilele măsuri privind stocarea energiei și achiziționarea de rezerve de gaze naturale și va evalua actuala organizare a pieței energiei electrice.