Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, anunță pe pagina de Facebook că există soluții pentru oprirea imediată a creșterii prețurilor la energie la nivel european.

”În Plenul Parlamentului European de la Strasbourg am vorbit astăzi în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) despre soluțiile pe care le avem la îndemână pentru oprirea avalanșei creșterii prețurilor la energie. Este clar că majorarea tarifelor la energie afectează toate statele membre.

Știm deja de unde provin aceste creșteri: fie că vorbim despre fluctuațiile prețurilor la gaz, scăderea producției interne, infrastructura învechită, nevoia crescută de gaz din import și, în consecință, jocul pe care Gazprom îl face pentru a-și crește profiturile și dependența unor țări din UE de resursele sale, speculațiile pe schema de comercializare a certificatelor de emisii EU-ETS, care au făcut să urce prețul cotelor de carbon la 60 de euro pe tona de CO2, la începutul lunii septembrie”, spune acesta.

Eficiența energetică şi sursele regenerabile reprezintă viitorul în acest domeniu

Europarlamentarul este încrezător că piața se va stabiliza, iar prețurile vor scădea.

”Important este ca românii și toți ceilalți cetățeni ai UE să știe că avem și soluții. Pe termen mediu ne va ajuta Pachetul de măsuri Fit for 55. Eficiența energetică și producția tot mai mare din surse regenerabile vor duce la o stabilizare a pieței, la prețuri mai mici la energie și la independență energetică. Pe termen scurt, pentru acțiune imediată, avem soluțiile propuse de Comisia Europeană. La invitația mea, săptămâna viitoare în Comisia ITRE pe care o conduc în Parlamentul European va veni și comisarul pentru Energie, Kadri Simson, cu care vom discuta pe larg aceste soluții, ce trebuie implementate cât mai curând.

Pachetul propus de Comisie conține: o definiție europeană a consumatorului vulnerabil și susținerea inclusiv din fonduri europene a efortului statelor membre pentru ajutorul acordat acestuia, dar și achiziția centralizată de gaze printr-o platformă europeană, cu beneficii atât grație coordonării planificării și aprovizionării, cât și datorită ponderii geopolitice pe care UE o poate avea în gestionarea negocierilor. Nu în ultimul rând, o discuție se poartă pe marginea reducerii TVA, reducerii taxelor și accizelor la energie”, a declarat politicianul.

Dialogul, răspunsul tuturor problemelor, spune Cristian Bușoi

Cristian Bușoi a declarat că implicarea și dialogul pot rezolva problemele actuale.

”Cel mai important mesaj al nostru trebuie să fie acela că cetățenii nu sunt singuri. Cu angajament ferm și nu șovăielnic din partea instituțiilor Uniunii, cu implicarea fiecăruia dintre noi, cu decizii echilibrate la nivel european și național, cu un dialog susținut și asumat cu industria, vom depăși această problemă”, a scris Cristian Bușoi pe pagina sa de Facebook.