Bill Gates este cunoscut de majoritatea oamenilor drept omul din spatele companiei Microsoft şi al fundaţiei care îi poartă numele. Puţini ştiu însă că acesta este preşedintele unei companii noi denumită TerraPower, care a creat, recent, un reactor care poate rula cu uraniu sărăcit, un reziduu din îmbogățirea și reprelucrarea uraniului.
"Ideea din spatele acestui reactor este ca acesta să fie foarte ieftin, sigur şi să genereze puţine reziduuri", a declarat Gates pentru CBS.
Cantităţi uriaşe de uraniu sărăcit se găsesc, în prezent, în întreaga lume. Uraniul îmbogățit folosit în reactoarele nucleare de fisiune pierde după un timp capacitatea de a genera energie generându-se alți atomi de plutoniu (foarte radiotoxici), neptuniu, americiu și tecnețiu în plus și izotopul artificial de uraniu (U-236 deasemenea radiotoxic). Atunci se extrage "combustibilul" din reactor și, depinzând de țară, se depozitează ca reziduu sau de reprelucrează, în uraniu sărăcit. TerraPower transformă acest uraniu sărăcit în combusitibil care poate fi folosit pentru a genera energie.
Wall Street Journal scria în luna februarie a acestui an că Terra Power caută o ţară unde să efectueze experimente cu noul reactor deoarece în SUA legile nu permit acest lucru. Majoritatea uraniului sărăcit se păstrează sub formă de hexaflorură de uraniu (UF6) în cilindri de oțel cu o capacitate de 12,7 tone și se depozitează aproape de platformele de îmbogățire. Datorită riscurilor de păstrare a UF6, guvernul american a inițiat transformarea inventariului de UF6 în uraniu metalic.
În prezent, în SUA, există 700.000 de tone de uraniu sărăcit. Folosind reactorul lui Gates, 8 tone de uraniu sărăcit ar putea genera 25 de milioane de MW de energie electrică, adică necesarul pentru 2,5 milioane de gospodării timp de un an.
Gates a vorbit recent despre acest reactor la Ministerul chinez pentu Ştiinţă şi Tehnologie şi se pare că China ar putea accepta efectuarea testelor. Gates a declarat însă că discuţiile sunt de abia la început.
<iframe width="640" height="480" src="http://www.youtube.com/embed/qwRYtiSbbVg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="640" height="480" src="http://www.youtube.com/embed/DIfMmqKYC6w" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Te-ar putea interesa și: