O capitală europeană a fost desemnată drept cel mai sigur oraș din lume potrivit unui amplu studiu realizat de Economist Intelligence Unit și transmis de CNBC.

Capitala daneză Copenhaga a doborât alți candidați puternici precum Tokyo, Singapore și Osaka în a 4-a ediție a indexului bianual privind cele mai sigure din lume realizat de EIU, acesta incluzând în premieră și siguranța mediului în factorii cuantificați în analiză.

Studiul a ținut cont de 5 piloni ai securității urbane – digital, sănătate, infrastructură, personal și mediu.

Copenhaga a ieșit pe primul loc în clasament după ce a obținut 82,4 puncte din 100.

Capitala Danemarcei a fost urmat îndeaproape de Toronto cu 82,2 puncte, topul fiind completat de Singapore, Sydney și Tokyo, orașe obișnuite cu primele poziții ale clasamentului.

Cele mai sigure 10 orașe din lume

1. Copenhaga

2. Toronto

3. Singapore

4. Sydney

5. Tokyo

6. Amsterdam

7. Wellington

8. Hong Kong

9. Melbourne

10. Stockholm

Indexul privind siguranța orașelor realizat de EIU anul acesta a evaluat 60 de orașe în funcție de 76 de indici de securitate. Adăugarea noului indice de securitate din punct de vedere al sistemului sanitar reflectă importanța crescută a problemelor de durabilitate și a măsurilor de adaptare,  în urma pandemiei de coronavirus. Toronto și Copenhaga s-au comportat semnificativ mai bine în noul indice de securitate decât oricare dintre primele trei orașe din anii anteriori.

Într-adevăr, alături de securitatea sănătății, coronavirusul a avut un impact asupra tuturor valorilor de securitate, au remarcat autorii raportului.

„Covid-19 a afectat toate aspectele siguranței urbane”, a declarat luni Pratima Singh, directorul de proiect al EIU’s Safe Cities Index.

Securitatea digitală, de exemplu, a devenit o prioritate mai mare pe măsură ce munca și comerțul s-au mutat online, în timp ce siguranța infrastructurii a trebuit să se adapteze din cauza schimbărilor.

Pe de altă parte, siguranța personală a fost afectată de o schimbare a tiparelor de criminalitate în timpul lockdownului, iar siguranța mediului a ieșit în prim plan, deoarece pandemia a servit drept un avertisment puternic asupra unei crize neașteptate.