Desi Rominia nu se poate lauda cu un sector al serviciilor publice bine dezvoltat si aliniat la nivelul standardelor europene (doar 30% din totalul populatiei active este angrenata i domeniul prestarilor de servicii), nomenclatorul de meserii – avizat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) – include foarte multe pozitii: meseriile clasice sau traditionale, cele importate i ultimii zece ani si unele chiar bizare (predicator, recuperator sau… lucrator sexual). Dintre acestea, serviciile care au ca obiect al muncii asistenta pentru persoane mai stirnesc ica reticente sau provoaca dispute itre diversi beneficiari. Mai concret, este vorba de serviciile de baby sitter si de asistenta medicala la domiciliu. Anglo-saxonul „baby sitter” nu implica altceva decit igrijirea copiilor si poate acoperi, i multe cazuri, atributele specifice ocupatiei de guvernanta. Similar, nici atributiile asistentului medical la domiciliu nu reprezinta o noutate, gama de servicii oferite de acesta fiind cunoscuta de sute de ani. Nimic deosebit pina la acest punct. in schimb, asupra persoanelor care acorda aceste servicii planeaza citeva dubii. Sa fim mai expliciti: daca dai un anunt la mica publicitate „caut persoana serioasa pentru igrijire copil” vei fi, realmente, asaltat de foarte multe persoane, majoritatea femei somere, pensionare sau tinere sub 20 de ani; foarte putine dintre acestea sunt atestate ca baby sitter si aproape sigur majoritatea practica aceste servicii ilegal (munca „la negru”). Prin extrapolare, cam aceeasi situatie s-ar iregistra si i cazul asistentei medicale pentru batrini, bolnavi sau handicapati, lucru destul de alarmant, tinind cont de calificarea de specialitate obligatorie i astfel de cazuri.
Lasind la o parte faptul ca onorariile pretinse de acesti asistenti de ocazie sunt modice (concurenta neloiala), problema pregatirii profesionale si compatibilitatea cu persoanele care trebuie asistate constituie doar doua dintre criteriile care nu prea sunt respectate de exponentii pietei paralele; iar potentialii clienti ai acestor servicii ar trebui sa se adreseze firmelor specializate.
Baby sitterii trebuie sa aiba atestat profesional
Serviciile de asistenta a persoanelor sunt asigurate, de regula, de firme care intermediaza itre asistentii atestati (conform normelor MMSS) si clientii potentiali. Unele dintre aceste firme organizeaza cursuri de specialitate (contra cost) pentru cetatenii doritori, dar admiterea la aceste specializari se face dupa minutioase teste psihologice si interviuri care sa evidentieze compatibilitatea cu astfel de meserii si, nu i ultimul rind, experienta profesionala a candidatilor. Se evita astfel acordarea unor certificate de asistent persoanelor labile psihic, betive etc. Ar fi bine ca MMSS sa introduca pentru asistentii sociali obligativitatea posesiei unui cazier social (la fel ca i UE), pentru a se evita atestarea unor persoane incompatibile cu aceste profesii. De asemenea, exista si Agentia Nationala de ingrijiri la Domiciliu, care pregateste gratuit (prin programele de recalificare si reconversie profesionala initiate de ANOFP) someri, i vederea igrijirii la domiciliu a handicapatilor, batrinilor, copiilor etc.
incheierea unui contract de servicii se face pe timp de o luna (cu iregistrare la circumscriptia financiara), rastimp i care firma urmareste ca relatia client – prestator sa fie corecta; dupa care contractul poate fi prelungit doar itre partile direct interesate. in functie de serviciile de baza (baby sitting, supraveghere batrini, asistenta medicala bolnavi sau handicapati) si alte activitati auxiliare (menaj, educatie, limba straina etc.), se stabileste prin negociere tariful: orar sau lunar.
Din start, trebuie evidentiat ca firmele de intermediere servicii de baby sitter sau asistenta medicala pentru bolnavi, handicapati tin cont de statutul clientilor. Mai precis, sunt agreate familiile compuse din persoane salariate si care itr-adevar au nevoie de aceste servicii. Contractele presupun programe diferite, de opt, zece si chiar mai multe ore pe zi sau i regim de internat. Cit priveste persoanele care presteaza aceste servicii, majoritatea provin din personalul disponibilizat al spitalelor, creselor sau gradinitelor, azilurilor de batrini sau din rindul somerilor, care sunt calificate (cum s-a mentionat) fie contra cost, fie de catre centre speciale ale MMSS, ideplinind toate criteriile de exigenta ale acestei dificile meserii.