Recent, specialiști în vinuri din toată lumea, reuniți la Hong Kong, au premiat cu aur ediții limitate de cidru produs în țara noastră, infomează Pro TV.

Preţul, dar şi încărcătura alcoolică a licorii fructate sunt mai mari decât în cazul berii.

Istoria cidrului începe în jurul anului 1500 i.Hr., când a început să fie produs în Mesopotamia. Mergând mai aproape de trecutul nostru, aflaţi că şi împăratul Iulius Cezar cerea, din când în când, ca să se răcorească, un pahar de cidru.

Se făcea la fel ca acum din mere, pere sau gutui fermentate natural şi fără adaos de zahăr. E drept că acum sunt, şi pe piaţa noastră, peste 20 de sortimente de cidru cu arome, dar preferate sunt tot cele simple.

Sortimente de cidru artizanal clasic au luat o medalie de aur la un concurs din Hong Kong. Însă în România, unde acesta nu are încă o tradiţie, doar zece la sută din ce oferă livezile pleacă spre fabrici.

Un cidru echilibrat are nevoie de mai multe soiuri de fructe, ca să aibă un gust puternic, dar şi dulceaţă şi o tentă uşor amăruie. Se estimează că anul acesta vom importa 130.000 de tone de mere, îndeosebi din Polonia.