Cea mai importantă publicație pro-democrație din Hong Kong se închide!

Conform informațiilor transmise de către BBC, birourile publicației au fost vizate săptămâna trecută de mai multe percheziții, la care au participat peste 500 de polițiști.

În urma acestora, autoritățile l-au reținut pe redactorul șef, dar și pe alte cinci persoane din conducere, potrivit sursei menționate.

A lansat de mai multe ori critici la adresa conducerilor din Hong Kong și China

Amintim că publicația respectivă este cunoscută deoarece a lansat de mai multe ori critici la adresa conducerilor din Hong Kong și China. Totodată, fondatorul publicației, Jimmy Lai, se află deja în închisoare pentru o serie de acuzații.

De asemenea, Apple Daily anunțase anterior că urmează să decidă dacă se va închide sau va continua să funcționeze, după o ședință care urma să aibă vineri. Totuși, anunțul a venit cu două zile mai devreme. Înainte de arestările recente, publicația a explicat că încă dispunea de fonduri care să asigure timp de „câteva săptămâni” funcționarea site-ului.

Șefa executivului din Hong Kong a intervenit în scandal

Carrie Lam, șefa executivului din Hong Kong, a transmis într-o conferință de presă săptămâna trecută că mass-media nu trebuie să „submineze” guvernul, într-un gest care respinge astfel reacţia SUA, care au cerut autorităţilor teritoriului „să înceteze să se ia de mass-media”, conform afp.com

Centrul financiar din Hong Kong a fost multă vreme sediul regional a numeroase mass-media internaţionale. cu toate acestea, oraşul nu încetează să coboare în clasamentul anual al ONG-ului Reporteri fără Frontiere în ceea ce priveşte libertatea presei, trecând de pe locul 18 în 2002 pe locul 80 în acest an, potrivit sursei menționate.

Săptămâna trecută, autorităţile au îngheţat bunurile cotidianului pro-democraţie Apple Daily, foarte critic la adresa Beijingului. Pentru aceasta, ele au evocat legea drastică asupra securităţii naţionale impusă de China în încercarea de a sufoca orice disidenţă în fosta colonie britanică.

Sursă foto: Dreamstime