Poliţia din Belgia a arestat sâmbătă 132 de persoane după dispersarea participanţilor la un protest împotriva restricţiilor sanitare legate de COVID-19, într-un parc din Bruxelles, manifestaţia fiind interzisă de autorităţi, transmite AFP, citat de Agerpres.  Intervenţia forţelor de ordine a fost brutală, poliţia folosind tunuri cu apă şi gaze lacrimogene. Pentru ţinerea sub control a situaţiei, autorităţile au mobilizat 600 de poliţişti.

Protestul, care a reunit între 1.000 şi 2.000 de persoane, a fost organizat prin intermediul social media.

O acţiune similară fusese organizată la 1 aprilie în acelaşi parc, şi atunci poliţia intervenind în forţă.

La sfârșitul lunii martie, instanța de fond de la Bruxelles a dispus statului belgian să ridice toate măsurile anti-Covid-19 în vigoare în termen de 30 de zile, conform ordinului obținut de ziarul La Libre. Autoritățile au la dispoziție 30 de zile pentru a-și încorpora deciziile în legislația de reglementare. Statul belgian, dacă nu respectă termenul stabilit de instanța de fond de la Bruxelles, va trebui să plătească o amendă de 5.000 de euro pe zi.

Decizie radicală în Belgia

Pe date de 12 martie, avocații Ligii pentru Drepturile Omului (LDH) și echivalentul său flamand, Liga voor Mensenrechten, au pledat în fața Tribunalului de Primă Instanță de la Bruxelles după un apel împotriva statului belgian din 22 februarie. LDH a dorit să știe dacă măsurile introduse pentru a lupta împotriva răspândirii coronavirusului – și, prin urmare, decretele ministeriale adoptate în timpul acestei crize – respectă prescripțiile legale. Prin urmare, miercuri, instanța a decis în favoarea organizațiilor care luptă pentru apărarea drepturilor omului, condamnând statul belgian.

Hotărârea specifică faptul că statul belgian, reprezentat de ministrul de interne, trebuie să „ia toate măsurile adecvate pentru a pune capăt situației de ilegalitate aparentă care decurge din măsurile de restricționare a drepturilor și libertăților fundamentale recunoscute de Constituție”.

Între timp, hotărârea pronunțată miercuri va influența măsurile aplicate în prezent? Nu, spune Anne-Emmanuelle Bourgeaux, expert constituțional la Universitatea Mons

Sursă foto: Pixabay