Prim-ministrul Orban l-a demis din funcția de secretar de stat pe Dumitru-Daniel Chirilă. Funcția nu putea rămâne neocupată, așadar premierul și-a ales pe cineva pe placul său. Liderul PNL l-a numit secretar de stat în MAI pe Bogdan Despescu, fostul șef al Poliției Române.

Ministrul Marcel Vela este preocupat de a ocup ministerul numai de specialiști. Este a două mutare de acest gen, după ce în urmă cu câteva zile, Dan Antonescu, fost șef la Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei, a fost numit consilier al șefului Poliției Române.

Bogdan Despescu a mai deținut funcția de inspector general al IGPR din decembrie 2015 până în ianuarie 2018, când a fost demis ca urmare a scandalului declanșat de cazul unui polițist de la Brigada Rutieră a Capitalei, Eugen Stan, acuzat că este pedofil.

Despescu a fost atunci schimbat din funcție la cererea ministrului de Interne, Carmen Dan, de către premierul interimar Mihai Fifor, după demisia Guvernului Tudose. La scurt timp de la revocarea sa, Despescu a afirmat că deţinea date încă de la finalul anului 2017 despre intenţia lui Carmen Dan de a-l demite, iar incidentul cu poliţistul pedofil a fost o oportunitate speculată şi un veritabil pretext.