USR București propune ca strada Tuberozelor să fie redenumită Aleksei Navalnîi

Potrivit USR București, această inițiativă reprezintă un pas semnificativ în susținerea valorilor democratice și a drepturilor omului. Totodată, consolidează legăturile de solidaritate cu cei care se angajează în lupta pentru libertate și justiție la nivel global.

„Redenumirea străzii pe care îşi are sediul consulatul Rusiei în „Strada Aleksei Navalnîi” nu este doar un gest simbolic. Este un mesaj clar că sprijinim lupta pentru libertate, dreptate şi democraţie. Este o expresie a solidarităţii noastre cu toţi cei care, precum Aleksei Navalnîi, îşi riscă libertatea şi chiar viaţa pentru a-şi apăra ţara de corupţie şi autoritarism.

Prin acest act onorăm curajul şi sacrificiul lui Navalnîi şi ne afirmăm angajamentul faţă de valorile care stau la baza unei lumi mai juste pentru toţi”, a declarat Vlad Voiculescu, președintele USR București, potrivit unui comunicat de presă.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Bucureștiului, a anunțat, la rândul său, inițiativa pe Facebook.

În aprilie 2022, Daniel Rigu și Florin Covaci, consilieri generali USR, au inițiat un proiect prin care se propunea schimbarea numelui străzii Tuberozelor în Ucraina Liberă. Totuși, propunerea a suferit modificări ulterioare. Scopul a fost exprimarea sprijinului față de lupta pentru drepturile civile și democrație, prin redenumirea străzii în onoarea lui Aleksei Navalnîi. Pentru ca hotărârea să fie adoptată, este necesar votul majoritar în Consiliul General al Municipiului București și avizul Prefectului.

„Cetăţenii care sprijină acest proiect pot semna petiţia aici: https://petition.qomon.org/punem-consulatul-rusiei-pe-strada-alexei-navalnii/ pentru a îi convinge şi pe ceilalţi consilieri să voteze propunerea”, se mai arată în comunicat.

Românii i-au adus un omagiu lui Aleksei Navalnîi la Ambasada Rusiei

Duminică, o mulțime semnificativă de oameni s-au adunat în fața sediului ambasadei Rusiei din București pentru a-l comemora pe disidentul rus Aleksei Navalnîi.

Cei prezenți au adus cu ei flori, lumânări și bannere cu portretul disidentului.

Peste 50 de persoane au luat parte la eveniment.

Participanții au adus flori, lumânări și fotografii ale disidentului rus decedat în detenție. Au venit, de asemenea, cu bannere ce afișau mesajul „Killer” (ucigaș), adresat lui Vladimir Putin.

Aleksei Navalnîi
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Printre cei prezenți s-au aflat și persoane care au declarat că sunt cetățeni ruși și se opun regimului condus de Vladimir Putin.

Inițiatorul evenimentului organizat la sediul Ambasadei Rusiei din București a fost europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Unul dintre deținuții care era încarcerat în aceeași închisoare cu Aleksei Navalnîi a furnizat mai multe detalii despre circumstanțele morții sale.

El a dezvăluit pentru ziarul independent Novaia Gazeta că au avut loc investigații în seara precedentă.

În mod obișnuit, verificările aveau loc între 20:00 și 20:30. De această dată însă, au fost efectuate mai devreme. Mai multe puteți citi aici.