Astfel, numărul contribuabililor care au ales, în timpul pandemiei, să-și deschidă conturi online a crescut de 6 ori în 2020, față de aceeași perioadă din 2019.

În același timp, numărul de operațiuni realizate prin intermediul platformelor informatice care deservesc administrațiile este de 12 ori mai mare.  Prin desfășurarea online a operațiunilor, contribuabilii salvează timp, iar problema le este rezolvată de de cele mai multe ori în maxim 1 oră, fără deplasare. Datele statistice au fost culese din sistemele online produse de unul dintre cei mai mari furnizori de soluții IT pentru administrație, compania Integrisoft Solutions.

„De la o medie de înrolare de 50 contribuabili pe luna în 2019, am ajuns la o medie de 600 conturi noi create în fiecare lună, din 2020, în platformă.  Proporțional, a crescut și volumul operațiunilor desfășurate prin intermediul platformei. Spre exemplu, în 2019, am avut o medie de 50 de certificate fiscale emise în fiecare lună. În martie 2020, au fost peste 700, în aprilie mai mult de 1200, iar vârful estimăm că va fi în luna mai. Spre surprinderea noastra, 25% din solicitări au venit prin persoane de peste 50 de ani, ceea ce e un lucru foarte promițător pentru dezvoltarea serviciilor online.”, a declarat Florian Simionescu, manager Integrisoft Solutions.

Soluțiile informatice Avansis, dezvoltate de Integrisoft, permit, printre altele: plăți de la distanță, prin intermediul dispozitivelor mobile, realizate printr-o simplă înregistrare pe baza CNP, operativitate maximă prin integrarea automată a soluției front-office cu back-office, verificarea automată a identității digitale, dar și o modalitate smart de declarare a imobilelor prin care se simplifică birocrația. Pe viitor va fi posibil schimbul de date automat între instituții (de exemplu: vânzare/cumpărare auto sau schimb domiciliu), fără să fie necesare deplasări ale contribuabililor sau schimbul de hârtii.

Digitalizarea, cea mai bună variantă

Digitalizarea este cea mai bună variantă pentru păstrarea distanței sociale și relaxarea activității la ghișee, și implică și un consum mai mic de timp și energie, atât din partea contribuabililor, cât și din cea a reprezentanților autorităților.

„După calculele noastre, pentru contribuabil, în funcție de tipul de cererea pe care o adresează, fluxul de rezolvare poate fi între 3 și 20 de ori mai rapid, iar pentru un inspector care gestionează o anumită cerere, se reduc timpii de până la 10 ori. În efortul depus de oameni, o primărie de sector cu aproximativ 300.000 de locuitori, prin automatizarea adusă de platformă și cererile actuale, la nivelul lor de volum, economisește lunar un efort echivalent a 3.5 oameni, în timp ce o primărie a unui oraș cu 20.000 de locuitori economisește munca unui angajat full time în fiecare lună”,  a mai adăugat Florian Simionescu.

Conform datelor deținute de INTEGRISOFT Solutions, de la declanșarea pandemiei, o treime dintre primarii din România și-au exprimat disponibilitatea de implementare de soluții informatice în administrație.

INTEGRISOFT Solutions este unul dintre cei mai reprezentativi producători de aplicații software pentru administrația publică locală, cu o experiență de peste 15 ani, care are peste 600 de implementări în 400 de instituții de mărime medie-mare, 4000 de utilizatori și cel mai important furnizor de servicii și soluții integrate. Sistemul integrat Avansis dezvoltat de Integrisoft este utilizat în peste 40% din orașe și peste 30% din orașele municipii reședințe de județ. Platforma poate prelua în mod prompt solicitări prin internet, 24/24 h, 7/7 zile pe săptămână.