În 187 de țări, prevalența fumătorilor a scăzut cu 42% în rândul femeilor și cu 25% în rândul bărbaților între 1980 și 2012, indică acest studiu al Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitatea din Washington (nord-vest), publicat într-o ediție specială a revistei de specialitate Journal of the American Medical Association (JAMA), consacrată fumatului.
În acești 32 de ani, patru țări, anume Canada, Islanda, Mexic și Norvegia, și-au redus proporția de fumători din populație cu 50%, atât în rândul femeilor, cât și în cel al bărbaților.
Însă o creștere puternică a populației mondiale din 1980 a contribuit la o creștere globală cu 41% a numărului de bărbați și cu 7% a numărului de femei care fumează în fiecare zi, notează agenția franceză de presă.
În 2012, prevalența fumătorilor a fost mai ridicată în rândul bărbaților în aproape toate țările, cu excepția Suediei. Peste 50% din bărbați fumează în fiecare zi în mai multe țări, între care Rusia (51%), Indonezia (57%) și Armenia (51,7%).
Proporția populației feminine care fumează depășește 25% în Austria (28,3%), Franța (27,7%) și Chile (26%), atingând 34,7% în Grecia, unde se înregistrează cea mai mare rată. La polul opus se află Camerun și Maroc, unde mai puțin de 1% din femei fumează.
‘În pofida unor progrese importante împotriva tabagismului, mai sunt încă multe de făcut’, a estimat dr. Christopher Murray, directorul IHME.
Potrivit celui mai recent studiu OMS, țigara este responsabilă pentru 5,7 milioane de decese pe an în lume, fără a se lua în considerare fumatul pasiv, încheie France Presse. AGERPRES