România va avea în trimestrele 2 şi 3 o scădere economică mai mare decât cea din primul trimestru şi nu va putea respecta ţintele convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat, luni, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

„Ţintele pentru trimestrele 2 şi 3 nu mai pot fi valabile. Trebuie rediscutate”, a afirmat Tănăsescu. El susţine că, la sfârşitul lunii iunie, România respecta toate condiţiile impuse de FMI, dar situaţia s-a deteriorat ulterior şi este de aşteptat o cădere accentuată a veniturilor la buget în trimestrele 2 şi 3.

E necesară „o regândire a funcţiilor sistemului statului”

La rândul său, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat că se impune rediscutarea parametrilor stabiliţi cu FMI şi a estimat că, pe ansambul anului în curs, deficitul bugetar se va plasa la 7%.

Potrivit lui Tănăsescu, „singura soluţie” pentru o creştere substanţială a veniturilor este o reformă a sectorului public, „o regândire a funcţiilor sistemului statului”. El a spus că în România sunt prea multe instituţii, cu prea mulţi oameni şi servicii uneori de proastă calitate.

Tănăsescu a arătat că până anul trecut România a avut un model economic bazat pe importuri şi construcţii, iar acesta trebuie înlocuit.

În urmă cu circa 2 săptămâni, surse oficiale au declarat pentru Mediafax că România va cere FMI creşterea ţintei de deficit bugetar de la 4,6% din PIB, nivel stabilit în acordul stand-by, cel mai probabil la 5,5% din PIB, în condiţiile în care estimările Finanţelor indicau o rată de nerealizare a veniturilor bugetare de aproape 2% din PIB.

În august, reprezentanţii FMI vin la Bucureşti

Ulterior, surse care vor participa la discuţiile cu FMI din luna august au declarat pentru Mediafax că FMI lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru România, în contextul primei evaluări de la începutul lunii august a acordului stand-by, care anticipează, printre altele, accentuarea scăderii economice în acest an de la 4,1%, prognoza actuală, la 7-8%.

Economia s-a contractat, în primul trimestru, cu 4,6% comparativ cu trimestrul anterior, respectiv cu 6,2% până la finele lunii martie faţă de PIB-ul de la sfârşitul perioadei similare a anului trecut.

O delegaţie a FMI va veni la Bucureşti la începutul lunii august, pentru prima evaluare a acordului stand-by.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde de euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde de euro.

SURSA: Mediafax