Nu te mai lasă cu bani cash

Nu te mai lasă cu bani cash! Pentru a combate evaziunea fiscală, Guvernul are în considerare o măsură care limitează plățile cu bani cash. Mai precis, produsele care trec de 2.000 de lei nu vor mai putea fi plătite cu numerar.

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre acest aspect la un post TV și spune că măsura va afecta aproape jumătate din populația României.

Mai mult, el precizează că singura metodă pentru plăți va fi să iei banii cash și să îi duci la bancă pentru a-i pune pe card.

Din punctul de vedere al analistului economic cei mai afectați vor fi cei din mediile rurale. Acolo nu numai că oamenii nu au card, dar nu au acces nici la bancomate, nici la POS-uri.

„Singura șansă în condițiile acestei noi legi a austerității este să-ți iei banii cash, să te duci la bancă, să-i pui pe card și cu cardul să te duci la magazinul cash and carry sau la altă unitate de unde vrei să cumperi, la magazin.

Realitatea arată că vor fi limitate incredibil de mult tranzacţiile cash, iar această decizie, din punctul meu de vedere, va afecta cam jumătate din populația României, mai ales pe cei care stau în mediul rural și nu au acces la bancomate sau la POS-uri”, spune acesta.

De asemenea, el a mai spus că numărul bancomatelor a scăzut cu 2000 în ultimii ani. În același timp, numărul POS-urilor este de 370.000, față de 800.000 cât ar fi nevoie.

bani card
SURSA FOTO: Dreamstime

Limitarea cash nu ține de realitățile românești

Adrian Negrescu a subliniat că șansa constă în a aduna fondurile, a face o vizită la bancă sau la un automat unde să depunem banii și să folosim cardul pentru plată.

De asemenea, acesta a mai spus că, privită din punct de vedere economic, această măsură este absurdă și a fost menită să atenueze evaziunea fiscală. Cu toate acestea, ea nu ia în considerare circumstanțele specifice ale României, ceea ce constituie o problemă majoră.

Mai precis, românii nu-și vor mai putea achiziționa multe cu banii ținuți la saltea.

Există destui oameni care fie nu vor un card bancar, fie nu consideră că s-ar descurca cu unul. De altfel, România este printre țările care au un nivel redus de bancarizare în Europa.

„Să încerce să-și limiteze cheltuielile, pentru că alte lucruri nu au de făcut. Decât, poate, să încerce să-și facă un card, pentru că avem cel mai redus nivel de bancarizare din Europa. Adică avem doar unul din trei români care are card și cont la bancă”, arată analistul economic.

Măsura încalcă libertățile fundamente ale omului

Adrian Negrescu spune că măsura Guvernului încalcă prevederile legislației europene.

El amintește că CE a renunțat la ideea de a limita plățile în numerar. Această limitare era considerată o încălcare a libertăților fundamentale ale omului.

„Mai mult decât atât, apropo de comisioane, că știți că marea problemă aceasta este, în Portugalia, atunci când extragi bani de la bancomat, prin lege, comisionul este zero, indiferent de unde retragi banii respectivi.

Iar în Statele Unite, sunt o grămadă de state care practic au interzis această reducere semnificativă a nivelului plăților în cash special pentru că ține, până la urma urmei, de dreptul oamenilor de a face cu banii ceea ce își doresc.

Nu e neapărată nevoie să-i ții la bancă și să fii de fiecare dată nevoit să plătești un comision pentru orice serviciu pe care îl faci cu cardul”, spune acesta.