Premierul Ludovic Orban a vorbit vineri seara despre ce trebuie să se aștepte românii după data de 15 mai, când va expira starea de urgență.

Orban a precizat să restricțiile impuse de ordonanțele militare vor fi ridicate gradual și e de așteptat ca unele dintre ele să fie păstrate și după data de 15 mai.

”Evoluția din ultimele zile (a epidemiei de coronavirus – n.r.) ne dă semnale pozitive, asta nu înseamnă însă că trebuie să ne relaxăm.

”Nu trebuie să renunțăm la responsabilități”

În ultimele 24 de ore am crescut capacitatea de testare la 7.000 de teste, iar persoane identificate pozitiv au fost doar 400.

Asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la responsabilități.

Se va renunța gradual la măsurile restrictive, începând cu data de 15 mai. Noi avem o analiză în curs de realizare pe fiecare măsură restrictivă și vom lua o decizie pentru fiecare în parte”, a declarat Ludovic Orban, în direct la Antena 3.

”Eu sper să nu fie necesar să amendăm pe nimeni, îmi doresc ca cetățenii să respecte regulile în mod voluntar”, a spus Premierul, cu privire la măsura în care cetățenii vor respecta obligativitatea de a purta măști de protecție, în spațiile închise.

Se reia libertatea de mișcare

”Obligativitatea purtării măștilor în spațiile închise a fost stabilită de specialiști”, a precizat el.

”Libertatea de mișcare se va relua, nu va mai fi nevoie de declarația pe propria răspundere.

Pentru persoanele care nu au venituri o să pregătim un mecanism de distribuție a măștilor de protecție. În ceea ce îi privește pe ceilalți cetățeni, vor trebui să și le achiziționeze și încercăm să asigurăm cantitățile necesare pentru a răspunde cererii.

Încă nu am luat o decizie cu privire la redeschiderea școlilor, suntem încă într-o analiză detaliată.

Când se va lua o decizie, o vom face publică. Dar în mod evident și elevii și studenții vor trebui să poarte mască, fiind în spații închise”, a mai explicat Premierul.

Obiectivul privind testarea

În context, Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat vineri că obiectivul privind capacitatea de testare este depăşirea unei capacităţi de 10.000 – 12.000 de teste şi finalizarea diagnosticului pentru fiecare caz în parte în cel mult 24 de ore.

”În mod constant am găsit soluţii, căutând orice fel de astfel de aparat disponibil, în condiţiile în care pe piaţa internaţională, până acum două-trei săptămâni, erau extrem de greu de găsit astfel de aparate şi kit-urile de testare.

Noi, practic, am disponibilizat aproape orice aparat de Real-time PCR care putea să fie pus în dispozitivul de testare. Am asigurat pregătirea personalului, pentru că nu oricine poate să opereze pe acest tip de aparate şi e greu de dobândit expertiza necesară pentru a putea pune diagnostic corect în operarea acestor aparate.

Timpul de așteptare

La ora actuală am depăşit 8.000 de teste capacitate nominală. Obiectivul nostru este să depăşim constant 10.000, chiar să depăşim 12.000 capacitate, astfel încât noi să fim capabili să facem testări pentru oricine trebuie testat”, a precizat premierul, la Antena 3.

El a reamintit că, iniţial, în România existau trei centre de testare, iar la ora actuală se lucrează în peste 60. De asemenea, iniţial, capacitatea era de 1.000 de teste pe zi.

”La ora actuală am redus extrem de mult timpul de aşteptare. Obiectivul nostru este ca între momentul în care se prelevează proba de la cetăţean până la finalizarea diagnosticului să fie maxim 24 de ore”, a mai spus Orban.

Totodată, Orban şi-a exprimat speranţa că în scurt timp vor fi achiziţionate 400 de ventilatoare, pentru a completa necesarul din secţiile de terapie intensivă.

Spitalele regionale

În ce priveşte spitalele regionale, el a reamintit că au fost semnate contractele de finanţare pentru unităţile din Iaşi şi Cluj, urmând cel de la Craiova.

”De asemenea, suntem în linie dreaptă şi maximum în două săptămâni vom semna contractul de finanţare pentru realizarea spitalului regional de la Craiova”, a precizat Orban.

Pe de altă parte, premierul a subliniat că sunt necesare măsuri de îmbunătăţire a managementului în spitale.

”Calitatea managementului s-a văzut în foarte multe situaţii că a fost slabă şi de multe ori managerii au scăpat situaţia de sub control.

Aici trebuie mai multă rigoare în ce priveşte impunerea procedurilor şi e clar că trebuie să urmărim cu mult mai multă atenţie îmbunătăţirea tuturor practicilor la nivelul fiecărui spital”, a spus Orban.