Cei doi, un băiat de 20 de ani și o fată de 17 ani, ambii din Pitești, ar fi achiziționat culegeri de Bacalaureat în format fizic și le-ar fi oferit spre vânzare online, folosind pentru realizarea acestora texte aparținând unei edituri, fără a deține acordul legal al acesteia.
Culegeri pentru Bacalaureat vândute ilegal pe internet de doi tineri
În acest context, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, au efectuat joi două percheziții domiciliare în municipiul Pitești.
În urma acestora, au fost ridicate dispozitive utilizate în procesul de creare a materialelor, echipamente informatice și de stocare, precum și documente relevante pentru anchetă.

Tinerii sunt acuzați de producerea, în scop comercial, a unor materiale piratate și de distribuirea acestora publicului
Tinerii sunt acuzați de producerea, în scop comercial, a unor materiale piratate și de distribuirea acestora publicului, inclusiv prin intermediul internetului, fără a avea drepturi legale asupra conținutului utilizat.
Autoritățile au oferit mai multe informații într-un comunicat.
„Din cercetări a reieşit că un tânăr şi o tânără, în vârstă de 20, respectiv 17 ani, ambii din Piteşti, ar fi procurat culegeri pentru examenul de Bacalaureat, în format fizic, pe care le-ar fi expus, ulterior, spre vânzare, în mediul online, pe diferite platforme de socializare. Totodată, în realizarea materialelor, ar fi fost folosite texte care aparţin unei edituri, fără a avea acordul acesteia”, este scris în comunicat.
La desfășurarea perchezițiilor au participat și polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș, precum și jandarmi ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Argeș. Ancheta este în desfășurare, autoritățile continuând cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale.
Potrivit InfoCons, proprietatea intelectuală reprezintă o piatră de temelie pentru inovație, creativitate și dezvoltare economică.
„Ea oferă creatorilor drepturi legale asupra invențiilor, operelor artistice și mărcilor lor, permițându-le să beneficieze din punct de vedere financiar de pe urma acestora. Cu toate acestea, aceste drepturi sunt tot mai frecvent subminate de creșterea globală a fenomenelor de contrafacere și piraterie. Deși aceste practici ilegale pot părea inofensive sau fără victime la prima vedere, efectele lor de undă sunt extinse și profund dăunătoare. De la pierderi economice la probleme sociale mai largi, consecințele încălcării drepturilor de proprietate intelectuală sunt semnificative și complexe”.