Nu mai luați aceste pastile!

Medicii avertizează cu privire la aceste pastile. Medicamentul care a stârnit un mega scandal! Concret, este vorba despre Ivermectina, un medicament care a provocat multe controverse.

În urma deciziilor oamenilor de a cumpăra acest medicament, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, Dumitru Lupuleasa, a declarat joi, 28 ianuarie, că medicamentele trebuie utilizate doar în momentul în care și-au dovedit eficacitatea și siguranța în administrare.

“Am văzut că în această perioadă se vorbeşte mult de o anumită grabă cu care ar trebui îmbrăţişate tot soiul de molecule, tot soiul de medicamente.

Nu, un medicament până nu îşi dovedeşte, pe lângă eficacitate, siguranţă în administrare nu trebuie utilizat decât în momentul în care de la agenţiile de reglementare, fie că este vorba despre Agenţia Europeană, fie că este vorba de FDA sau de agenţia din România, să avem siguranţa în ceea ce priveşte utilizarea corectă a acestuia”, a explicat Lupuleasa.

Medicamentul care a stârnit un mega scandal! Dumitru Lupuleasa: Toate activităţile de cercetare şi dezvoltare pot influenţa calitatea medicamentului

Reprezentantul Colegiului Farmaciștilor din România a mai precizat că toate activitățile de cercetare și dezvoltare pot influența calitatea medicamentului. Din acest considerent, este nevoie de un control printr-un proces de producție pe nivel vertical.

“În legătură cu ceea ce putem să facem în România ca şi cercetare, trebuie să ne gândim în primul rând la medicamentele generice care trebuie privite corect pentru că, deşi ele sunt recunoscute ca echivalente terapeutice, există o serie întreagă de păreri din partea pacienţilor, din partea medicilor, din partea farmaciştilor legate de anumite semne de întrebare vizavi de eficacitatea genericelor, de faptul că acestea nu reprezintă decât o copie. (…)

Practic, toate activităţile de cercetare şi dezvoltare pot influenţa calitatea medicamentului de aceea ea trebuie controlată printr-un proces de producţie pe nivel vertical, trebuie să avem siguranţa utilizării unor substanţe active şi a unor excipienţi care să aibă puritate maximă, iar formulările sunt diferite de cele existente pe piaţă pentru un anumit medicament, care presupun scurtarea de la sinteză până la diverse lucruri, astfel încât practic de la idee până la medicament să ştim că trebuie făcuţi nişte paşi extrem de corecţi la care avem o valoare adăugată care este extrem de importantă”, a afirmat reprezentantul Colegiului Farmaciştilor din România.

Sursă foto: Dreamstime