″Facem un apel la responsabilitate în ceea ce privește aprovizionarea și eliberarea paracetamolului în perioada acesta. Pentru a a avea cât mai multă lume acces rugămintea colegiului farmaciștilor către farmacii și pacienți este de a nu solicită și farmacitii de a nu elibera mai mult de 1-2 cutii. Stocuri există la nivel de farmacii și depozite, însă consumul s-a dublat în ultima perioada și există pericolul de a rămâne cu pauze în aprovizionare și nu dorim acest lucru.” – a declarat președintele Colegiului Farmaciștilor, Dumitru Lupuleasa, la ProTV.

Paracetamolul, cel mai la îndemână

”În schema de tratament pentru Covid-19, la formele ușoare, există paracetamolul ca și tratament și atunci toată lume adorete să aibă și să aibă mai mult decât în mod obișnuit. Responsabilitatea noastră legală și morală este să asigurăm accesul tuturor pacienților la medicamente, mai ales în contextul acestei pandemii de COVID 19.” – spune Lupuleasa.

Restricții în Franța, Marea Britanie și Olanda

Astfel de măsuri s-au luat deja în Franța și Marea Britanie. Vânzarea de paracetamol, recomandat pentru a combate simptomele cauzate de coronavirus este, mai nou, restricţionată în farmaciile din Franţa. Totodată, şi cel mai mare lanț de farmacii din Marea Britanie face cu greu faţă impulsului pe care îl au oamenii de a-şi face stocuri de orice. Paracetamolul nu se mai poate cumpăra nici pe internet. Doar farmaciștii îl pot vinde, dar cu măsură: o cutie pentru o persoană fără simptome şi două cutii în caz de febră sau de dureri. Vânzările de ibuprofen și aspirină au fost, de asemena, sistate în mediul online din Franța. Farmaciile şi supermarketurile din Olanda au început şi ele limitarea vânzărilor de paracetamol din cauza penuriei apărute pe piaţă, după ce numeroşi olandezi şi-au făcut stocuri de medicamente în urma temerilor legate de pandemia de coronavirus.