Există o serie de secrete pentru ca vinetele să își păstreze gustul deosebit, însă nu foarte multă lume le cunoaște. Ele pot fi coapte pe grăitar, direct pe flacăra aragazului sau în cuptor, dar și în tava aragazului protejată cu hârtie de copt.

În cazul în care bucătarul optează pentru coacerea lor în cuptorul aragazului, înainte de a le așeza în tavă, acesta trebuie să le înțepe cu o furculiță pe întreaga suprafață astfel încât acestea să nu crape.

Vinetele se întorc apoi cu mare atenție pe toate părțile, inclusiv la capete. Ele vor fi gata atunci când se vor simți moi la apăsare. În ceea ce privește timpul de coacere, acesta depinde de mărimea vinetelor care sunt folosite.

Pe de altă parte, în cazul vinetelor care sunt coapte pe aragaz, acestea trebuie luate după ce s-au copt și lăsate la răcit. Se recomandă apoi tăierea fiecărei cozi de vinete în parte, apoi tăierea acestora în două, pe lung.

După tăierea lor se scobește cu o lingură miezul fiecărei jumătăţi de vânătă coaptă, până când coaja acesteia va rămâne goală.