Salatele se numără printre preferatele multor oameni, mai ales în sezonul cald. Sunt versatile, sănătoase, și se prepară extrem de repede. Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă totuși, ca un ingredient foarte iubit de români, și anume brânza, să nu fie inclusă.

Nu puneți brânză în salată!

Potrivit Mihaelei Bilic, brânza poate dăuna dietei, mai ales dacă este din comerț. Așadar, nu este indicat să o puneți într-o salată.

”Este ridicol de mică, mai ales pentru cei care spun: nu mai mănânc pâine, că pâinea îngrașă, și mănânc roșiile goale cu brânză. Când mă uit la pachetele de brânză trase în țiplă, la 500 de grame, mi se pare ridicol, iar ăla de 100 nici nu poți să-l tai în două, este o felie mai grosuță. Brânza este un fel de superlapte, nu putem să-l mâncăm decât dacă la masa respectivă punem roșii și poate o feliuță subțire de pâine și gata, dar ni s-a dus rația de 300-400 de calorii și pare că nu am mâncat mare lucru”, a spus ea.

Unele grăsimi îngrașă mai mult decât altele

Mihaela Bilic recomandă să consumăm grăsimi sănătoase, care au beneficii pentru organism și care nu îngrașă la fel de mult.

„ARA (acidul arahidonic), grăsime din seria Omega 6 prezent în uleiul de floarea-soarelui, este de trei ori mai adipogenic decât grăsimile din seria Omega 3 (uleiul de pește). Când vine vorba de stimularea îngrășării, ARA se dovedește mai puternic decât acizii grași saturați (din unt și slănină) sau mononesaturați (din uleiul de măsline).

La polul opus DHA, un acid gras din seria Omega 3, prezent în gălbenușul de ou și peștele gras, are efect anti-adipogenic.

Dacă până acum se consideră că o calorie este tot o calorie, indiferent dacă provine din salată verde sau cașcaval, acum știm ca unele calorii îngrașă mai tare. Nicio masă fără pește!…dacă aveați nevoie de vreo încurajare”, a scris ea pe rețelele de socializare.

Cafea sau ceai?

Recent, Mihaela Bilic a explicat și modul în care funcționează cafeaua și ceaiul vara, dar și care este metoda de preparare corectă pentru cantitatea de substanță activă dorită.

Potrivit nutriționistului, teina din ceai și cafeina din cafea sunt „una și aceeași substanță: „trimetilxantina, un alcaloid cu efect stimulant pentru sistemul nervos și cardiovascular”.

Aceasta ne-a oferit și un scurt istoric al celor două băuturi: „Doi chimiști diferiți le-au descoperit și le-au denumit la diferență de 10 ani, pe la 1800. Deși molecula este aceeași, concentrația diferă de la o băutură la alta: cafeaua conține de 2-5 ori mai multă substanță activă decât ceaiul. În ceai există taninuri care se leagă de teină/cafeină și îi întârzie absorbția, deci efectul stimulant va fi moderat ca intensitate și va dura 3-6 ore. În schimb cafeaua are un efect tonic rapid, de intensitate crescută, pe o durată de 2-3 ore”, a declarat Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.