Combinatul Agroindustrial Curtici, societatea cea mai reprezentativă din vestul României în agricultură și zootehnie, este puternic afectat de scumpirile la gaze, energie, furaje și îngrășăminte. În prezent, acolo se produce carne de porc la un preț de 7,80 lei pe kilogramul de carcasă. Directorul societății spune că, daca situația nu se va reglementa, în două luni intenționează să lichideze efectivul de animale.

Scumpirile sunt o mare problemă

„Această scumpire la energia electrică și la gaze a influențat agricultura enorm negativ”, spune directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă.

Acesta dă ca exemplu ca efect în lanț scumpirea îngrășămintelor complexe utilizate de la 1.400 de lei tona la 3.500 de lei, ceea ce face ca prețul pentru o înființare a unor culturi fie de rapiță, grâu sau porumb să urce de la 4.500 de lei la peste 7.500, pentru că nu numai îngrășămintele s-au scumpit, ci și sămânța și fungicidele.

„Partea dinspre zootehnie, acolo creăm o viață destul de amară, în sensul că la ora actuală prețul cărnii este același ca și acum un an, în condițiile în care anul trecut foloseam cerealele la un preț de 55-65 de bani kilogramul, astăzi le folosim la 1,20 lei kilogramul, deci este mai mult ca dublu”, mai spune directorul combinatului.

Directorul se gândește serios la lichidarea efectivului de animale

Având în vedere că furajele reprezintă 70% din totalul costurilor pentru creșterea unui animal, pierderea actuală este de circa 1,5 lei pe fiecare kilogram de carne produs, mai spune Dimitrie Muscă.

„Vom sta și vom gândi o lună de zile două …, după care începem să lichidăm. Nu avem de ales. Gaura aceasta care se creează se tot adâncește, se tot produc pagube în fiecare zi, fiecare kilogram de carne obținut în plus înseamnă 1,50 lei, deci nu putem să mergem, trebuie să fim inconștienți ca să mergem cu gaura mai departe, pentru că nimeni nu ne dă banii aceștia, nimeni nu ne scoate din acest impas”, a mai spus directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă.

Menționăm că, Combinatul Agroindustrial Curtici a luat fiinţă în anul 1991 și a pornit cu un număr de 75 membri fondatori şi cu o suprafaţă de 234 ha teren agricol. În prezent societatea deține o suprafaţă de 5.130 ha teren agricol, aflată în proprietatea a peste 2.500 de membri asociaţi.