Noul prim-ministru al Insulelor Cook, Mark Brown, a venit la putere în această lună și şi-a alocat 17 portofolii în guvernul ţării, conform insider.com

Ce alte funcții mai deține

Pe lângă funcţia de premier, Mark Brown este ministrul afacerilor externe, al imigraţiei, al finanţelor, al energiei şi al energiei regenerabile, al poliţiei şi al telecomunicaţiilor.

De asemenea, acesta mai deţine funcţii de conducere în sectoare precum resursele marine, mineralele de pe fundul mării şi resursele naturale, pensiile şi insulele îndepărtate ale ţării. Lista nu se termină aici. Mark Brown este și procurorul general al ţării.

Ironizat de opoziție

Liderul opoziţiei, Tina Browne, a spus pentru Cook Island News că alocările funcțiilor respective sunt un semn că premierul nu are încredere în miniştrii cabinetului său.

„Noul prim-ministru spune că este «încântat de potenţialul cabinetului său» şi apoi îşi oferă un uimitor set de 17 portofolii, ceea ce constituie un semnal uriaş referitor la încrederea pe care o are în potenţialul colegilor săi de cabinet”, a spus acesta.

Conform sursei menționat, se anticipează că în lunile următoare primul ministru Brown ar putea delega o parte dintre responsabilităţile sale altor persoane .

Zero cazuri de coronavirus

Insulele Cook au avut frontierele închise luni de zile iar pe tot parcursul pandemiei nu au fost afectate de infamul coronavirus.

Potrivit celor spuse de Mark Brown, acesta speră că până în decembrie va putea asigura călătorii fără carantină către şi din Noua Zeelandă. Planul exista din luna iulie, dar a trebuit să fie amânat din cauza unui focar de COVID-19 din Auckland, Noua Zeelandă.

Insulele Cook sunt o ţară insulară situată în Pacificul de Sud, care din punct de vedere politic este o republică parlamentară, parte a Regatului Noii Zeelande. Trebuie menționat că Insulele Cook au autonomie deplină în toate afacerile interne, însă sectorul apărare şi cel al afacerilor externe sunt controlate de Noua Zeelandă.