Pericolul ascuns care umblă printre noi! Un medic tocmai a lansat avertismentul

Așadar, medicul Tudor Ciuhodaru a explicat că diferențele de aproape 20 de grade în doar câteva zile sunt un pericol pentru organism, deoarece pot prezenta un stres adaptativ major, mai ales la grupele de risc.

Este vorba despre vârstnici, copii și cei care au afecțiuni cardio-vasculare, respiratorii, neurologice sau osteoarticulare, potrivit informațiilor transmise de medicul Tudor Ciuhodaru.

Riscul este major

De asemenea, acesta a subliniat și faptul că „hipotermia de apartament este un ucigaș tăcut”, în timp ce „riscul legat de utilizarea gazelor la încălzie este major”.

„Și în aceste zile întâlnim pacienți cu o simptomatologie polimorfă sau agravate de aceste variații de temperatură. Pe primul loc sunt manifestările cardio-vasculare și aici vorbesc de variate tulburări de ritm, variațiile tensiunii arteriale, dar și risul major de angină pectorală, infarct miocardic acut.

Pe de altă parte, dacă vorbim de afecțiunile neurologice, avem variate sindroame vertiginoase, dureri de cap, sindroame micredoide dar chiar și risc major de accident vascular celebral sau asocierea cu tulburări de somn, insomnie sau somnolență, tulburări ale sensibilității, iritabilitate.

Și chiar în această perioadă, mai ales pentru cei meteosensibili, există chiar și un risc suicidar. Nu numai diferența de temperatură, dar și hipotermia de apartament este un ucigaș tăcut, iar riscul legat de utilizarea gazelor la încălzie – apropo de intoxicația cu monoxid de carbon – este major”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru la Antena 3.

Ce temperaturi vom avea în perioada următoare?

Informațiile transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) arată că o masă de aer foarte rece va coborî treptat din zona nord-estică a continentului și va cuprinde în special zonele intracarpatice, începând cu mijlocul săptămânii următoare.

În ziua de sâmbătă, 28 ianuarie, prognoza meteo arată că cerul va fi mai mult noros în vest, centru, nord și nord-est, iar în restul teritoriului va fi variabil, cu înnorări din a doua parte a intervalului. Temporar se vor semnala precipitații, ziua pe suprafețe mici, iar noaptea cu caracter local în regiunile intracarpatice și izolat în cele nord-estice. Precipitațiile vor fi sub formă de ninsoare, dar trecător, cu o probabilitate mai mare în Banat și Crișana, acestea vor fi și sub formă de ploaie și lapoviță, condiții în care, izolat vor fi depuneri de polei. Cantitățile de precipitații, pe arii restrânse vor fi mai însemnate în nord-vest și în zona Munților Apuseni.

La munte vor fi intensificări ale vântului, iar în zona înaltă, îndeosebi a Carpaților Orientali, noaptea va sufla tare viscolind ninsoarea și spulberând zăpada. În restul teritoriului, vântul va sufla slab și moderat cu intensificări temporare, ziua în nord-est și pe arii restrânse în sud-vest și centru, iar noaptea în nord-vest și sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3 și 8 grade, iar cele minime se vor situa între -10 și -1 grad.

În București, cerul, mai mult senin ziua va avea înnorări în a doua parte a intervalului. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări noaptea. Temperatura maximă, în scădere ușoară față de ziua anterioară, se va situa în jurul valorii de 7 grade, iar cea minimă va fi de -6…-5 grade.

Duminică, 29 ianuarie, vremea va fi vântoasă, iar în zonele montane înalte, cu precădere ale Carpaților Meridionali și Orientali vântul va sufla tare în cea mai mare parte a intervalului. Cerul va fi temporar noros și vor fi precipitații sub formă de ninsoare în zona montană și mixte, local în regiunile intracarpatice și pe arii restrânse în cele estice. La munte, local cantitățile de precipitații vor fi mai însemnate. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 10 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -5 și 2 grade.

În București, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare îndeosebi în prima parte a intervalului. Temperatura maximă, comparabilă cu cea din ziua anterioară, va fi de 6…7 grade, iar cea minimă, mai mare decât în noaptea precedentă, va fi de -3…-2 grade, conform ANM.