Liviu Nistoran îşi începe mandatul făcând curăţenie atât la noul loc de muncă, cât şi în afacerile proprii. Fostul deputat a våndut deja firma ce i-a adus anul trecut cel mai mare profit, iar a doua îşi caută cumpărător.

La două săptămâni după ce a fost numit la şefia Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), Liviu Nistoran a renunţat la afaceri care i-au adus anul trecut un profit de trei milioane de lei (circa 900.000 de euro), chiar dacă, spune fostul deputat, între firmele sale şi noua funcţie nu există un conflict de interese direct. Două dintre companiile la care este acţionar desfăşoară activităţi în domeniul vånzărilor de echipamente electronice: Televoice Grup şi Net Com. „Principalul obiect de activitate al Televoice este vånzarea de GPS-uri. Principalii clienţi sunt retailerii de comunicaţii“, spune Liviu Nistoran, adăugånd că filozofia sa a fost să crească o firmă şi apoi să o våndă. „Am făcut mandat companiei Capital Partners, care este unul dintre cei mai mari brokeri de investiţii, pentru vånzarea tuturor acţiunilor mele în această companie. Capital Partners este deja în discuţii cu un investitor strategic pe această zonă“, mai spune noul preşedinte ANRCTI. Conform declaraţiei de avere publicate pe site-ul instituţiei, Liviu Nistoran deţine un pachet de 98% din acţiunile Televoice Grup. Compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 13,1 milioane lei şi un profit de 1,46 milioane de lei. Un profit mai mare, de 1,77 milioane, l-a înregistrat însă cu o altă companie, Net Com, care a avut, însă, o cifră de afaceri mai mică (5,1 milioane lei).

Compania nu mai apare însă în declaraţiile de avere şi interese înregistrate la ANRCTI la 1 septembrie, Nistoran explicånd că „a cesionat“ pachetul său de acţiuni „la valoarea capitalului social“, în urmă cu trei săptămåni, către un „manager şi doi asociaţi ai mei“. Alături de Viorel Bituleanu, care deţinea 2% din companie, noii proprietari ai companiei sunt Roxana Toma, George Vintilescu şi Ciprian Iova, după ce şi-au împărţit pachetul de 98% al noului preşedinte ANRCTI. „Cred că profitul de la Net Com este mai mic decåt un salariu de vicepreşedinte de aici“, a declarat Nistoran, deşi recunoaşte că nu a verificat cifrele. Cifra de afaceri cumulată a Net Com, Digital Pro şi Top House Invest Imob trece de cinci milioane de euro.

Afaceri diverse: presă online, imobiliare şi lenjerie intimă

124-18538-06_liviunistoran_cc9c25.jpg„Faţă de celelalte firme pe care le-am avut şi le-am våndut, acestea sunt firmuliţe, nu sunt firme în comunicaţii electronice“, mai spune el, adăugånd că nu renunţă la afaceri cu părere de rău, pentru că „îmi asum alte lucruri“. Noul şef al ANRCTI mai deţine firma Digital Pro, o companie care „a våndut cåndva calculatoare, iar acum are cåteva site-uri, cel mai mare fiind presaonline.com“, şi 59% din agenţia imobiliară Top House Invest Imob.

În primăvara acestui an, portofoliul său de firme s-a mai îmbogăţit cu compania Dreamgirl, proprietara unui site profilat pe comerţul online cu lenjerie intimă. Însă Nistoran nu este străin nici de piaţa de capital, deţinånd acţiuni Transgaz în valoare de 32.000 lei.

Dacă mai punem la socoteală şi faptul că a fost proprietarul GlobalNet, lanţ de magazine achiziţionat de compania franceză Avenir Telecom, am putea spune că la şefia ANRCTI a venit un manager. Însă acţiunile întreprinse în primele două săptămåni de la preluarea funcţiei, şi mai ales învinuirile aduse fostului preşedinte, Dan Georgescu, trădează omul politic. Nistoran a declarat, marţea trecută, într-o conferinţă de presă, că a avut un „cvasi-şoc“ după ce a analizat rezultatele unui audit intern privind activitatea ANRCTI în ultimii ani. El a afirmat că Dan Georgescu a efectuat, în primul trimestru al anului, deplasări care au însumat 62 de zile. Nistoran a mai anunţat că numărul angajaţilor ANRCTI va fi diminuat cu 10%-15% şi că va reduce parcul auto al instituţiei. Dan Georgescu a depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de suspendare a deciziei prin care a fost revocat din funcţie.

Săptămåna trecută, Liviu Nistoran a numit comisia care va evalua ofertele depuse în cadrul procedurii de acordare a licenţelor pentru benzile de frecvenţe 3.600-3.657 MHz şi 3.700-3.757 MHz, frecvenţe care vor permite implementarea sistemelor WiMAX, urmånd ca pånă la sfårşitul anului să se încheie toate procedurile şi să fie desemnaţi cåştigătorii.

«Faţă de celelalte firme pe care le-am avut şi le-am våndut, acestea sunt firmuliţe, nu sunt firme în comunicaţii electronice.»
Liviu Nistoran, preşedinte ANRCTI

FIRMELE PREŞEDINTELUI

Trei dintre cele patru firme pe care le deţinea la sfårşitul anului 2007 i-au adus fostului deputat un profit total de peste trei milioane de lei.

Companie Cifra de afaceri (lei)
Digital Pro SRL (100%) 162.413
Televoice Grup SRL (98%) 13.152.799
Top House Invest Imob SRL (59%) N/A
Net Com SRL (98%) 5.154.686
Dreamgirl SRL (50%) Înfiinţată în 2008

Sursa: Declaraţia de avere, Ministerul Economiei şi Finanţelor