Consiliul Concurenței, controale la sediile a șase importatori auto
Consiliul Concurenței a realizat inspecții inopinate la sediile a șase importatori auto, ca parte a investigațiilor demarate din oficiu pe piața serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor, precum și pe piața distribuției de piese de schimb pentru autovehicule din România, potrivit comunicatului autorității de concurență.
Inspecțiile au vizat șase importatori auto activi pe piața românească: BMW Romania SRL, Porsche Romania SRL, Mercedes-Benz România SRL, Hyundai Auto România SRL, Renault Commercial Roumanie SRL/Automobile-Dacia SA și Euro Inter Trade Corporation SRL.
Importatorii verificați comercializează mărcile Audi, BMW, Cupra, Dacia, EQ, Hyundai, Mercedes-Benz, Mini, Nissan, Renault, Seat, Skoda, Smart, Volkswagen și Volvo, care împreună reprezintă aproximativ 70% din totalul parcului auto din România.
Dacă va fi constată o încălcare a regulilor de concurență, companiile vizate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Totuși, firmele care aleg să coopereze cu autoritatea de concurență prin programul de clemență pot beneficia de imunitate totală la amendă sau de reduceri semnificative ale sancțiunilor.
Este posibil să fi existat înțelegeri privind accesul concurenților independenți
Autoritatea de concurență dispune de indicii privind posibila existență a unor înțelegeri între cei șase importatori auto și rețelele lor autorizate de dealeri și service-uri auto. Aceste înțelegeri ar putea restricționa accesul concurenților independenți — precum unitățile de reparații auto din afara rețelei autorizate și distribuitorii de piese de schimb de calitate echivalentă — la clienți pe piețele în care aceștia activează.
Astfel, Consiliul Concurenței suspectează că anumite clauze contractuale ar putea obliga proprietarii de autovehicule să efectueze operațiuni de întreținere și unele reparații, neacoperite de garanție, exclusiv în rețelele autorizate ale importatorilor și/sau să utilizeze doar piese de schimb originale, sub amenințarea pierderii garanției autovehiculului.
„Garanţia unui autovehicul nu ar trebui condiţionată de realizarea unor lucrări care nu intră în garanţie şi care sunt plătite de proprietar doar în cadrul reţelelor autorizate sau cu utilizarea exclusivă a anumitor piese de schimb. O astfel de practică este nocivă pentru concurenţă şi prejudiciază clienţii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Inspecțiile inopinate, autorizate de Curtea de Apel București, au ca scop colectarea tuturor informațiilor și documentelor necesare pentru a clarifica eventualele practici anticoncurențiale investigate. Aceste acțiuni nu constituie o apreciere preliminară privind vinovăția companiilor implicate.