Ministrul Muncii, detalii despre creșterea salariului minim

Creșterea salariului minim pentru români a fost agreată în coaliția de guvernare și ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 septembrie. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a venit miercuri cu detalii în acest sens, prezentând calculele referitoare la această măsură.

Pe de altă parte, având în vedere ordonanța austerității, unele salarii ar putea să scadă, în special pentru angajații din construcții, dacă aceștia vor fi nevoiți să plătească contribuția la sănătate începând cu 1 septembrie, așa cum dorește guvernul.

„Suntem foarte atenți la fiecare modificare pe care o facem. Dorim ca fiecare român să trăiască cel puțin decent. Atât oamenii din construcții, cât şi cei din IT, au beneficiat de suplimente salariale.

În PNRR, acestea se doresc a fi eliminate odată cu anul 2025. Mai multe detalii are colegul meu, Marcel Boloș, de la Ministerul de Finanțe, responsabil cu această problematică”, a declarat ministrul.

Ministrul Muncii a precizat că deciziile privind aceste aspecte se iau în cadrul Consiliului Național Tripartit și vor fi luate după discuții cu sindicatele și în interiorul guvernului și coaliției de guvernare.

„Noi avem aceeași impozitare și ar trebui să ne bucurăm că există intenția de a da, și nu intenția de a lua, spre deosebire de alte guverne. Valoarea salariului minim de fiecare dată se face printr-o decizie a Consiliul Național Tripartit, la care sunt prezenți nu doar reprezentanții Guvernului, ci și cei ai sindicatelor, și ai patronatelor (…).

Cea mai bună politică pe care noi o avem este să încurajăm munca, nu vrem să facem oamenii să plece din țară. Ne dorim ca românii care muncesc aici să rămână acasă, iar cei plecați să revină.

Doresc taxe cât mai scăzute

Avem de îndeplinit niște ținte, este important să avem venituri decente și cred că soluția este la guvern să găsească soluții.

Acum, dintr-un salariu se duce la stat, de la angajat și angajator aproape 50%, adică 47,5%.

În ce mă privește, pentru că sunt ministrul Muncii, îmi doresc taxe cât mai scăzute, dar este important ca noi să avem politica bugetară care să poată să susțină aceste reforme”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

Începând cu 1 septembrie, salariul minim brut ar urma să fie 3.300 de lei, ceea ce reprezintă 1.981 de lei net. Din această creștere, statul va lua 207 lei, iar angajatul va primi 93 de lei în plus.

Ulterior, de la 1 ianuarie 2024, salariul minim brut ar urma să crească la 3.750 de lei, adică 2.231 de lei net. În acest caz, din creșterea salariului, statul va lua 417 lei, iar angajatul va primi 333 de lei în plus.