King Vajiralongkorn a devenit rege la 1 decembrie, după moartea tatălui său, regele Bhumibol Adulyadej, la 13 octombrie.

"Este prima oportunitate de la accederea majestăţii sale la Tron de a-şi arăta mila", se arată într-un comunicat al Gazetei Regale, care menţionează că 150.000 de deţinuţi ar putea fi eligibili pentru eliberare sau pentru ca pedepsele să le fie reduse, în conformitate cu acest decret.

Oficialii citaţi nu au o cifră exactă a deţinuţilor care vor beneficia de amnistie, decizia urmând a fi luată de închisori în funcţie de factori precum vârsta deţinuţilor, cât s-a efectuat din pedeapsă sau comportamentul în detenţie.

Sunt eligibili inclusiv deţinuţii închişi pentru insulte aduse monarhiei şi pentru fapte ilegale legate de droguri, a declarat directorul general al Departamentului pentru Penitenciare, Kobkiat Kasivivat.

Guvernul nu a făcut publică o cifră privind persoanele aflate la închisoare pentru insulte aduse regalităţii, însă de la mijlocul lui 2014 au fost înregistrate peste 80 de astfel de cazuri în justiţie, conform datelor grupului de monitorizare juridică iLaw.

"Situaţia deţinuţilor va fi analizată de la caz la caz, în fiecare centru de detenţie", a declarat, pentru Reuters, secretarul permanent al Ministerului Justiţiei, Chanchao Chaiyanukit.

Persoanele condamnate pentru crimă sau viol nu vor fi eligibile pentru eliberare sau pentru reducerea sentinţelor, au spus oficialii.

Numărul deţinuţilor din Thailanda a crescut semnificativ în ultimii ani, în mare parte din cauza legislaţiei dure împotriva drogurilor.

Conform datelor din iulie ale Departamentului pentru Penitenciare, numărul deţinuţilor din Thailanda era de peste 321.000, dintre care aproximativ 70% erau închişi pentru fapte legate de droguri. AGERPRES