După 12 ani în fruntea Israelului, Benjamin Netanyahu a fost înlăturat de la putere, iar în fruntea Guvernului a venit Naftali Bennett (49 de ani).

Cabinetul Bennett s-a întâlnit cu preşedintele Reuven Rivlin

Luni, noul premier şi-a prezentat cabinetul, iar cei 27 de miniştri s-au întâlnit la Ierusalim cu preşedintele Reuven Rivlin, într-o ceremonie tradiţională, potrivit agenţiei dpa.

Ultranaţionalistul Naftali Bennett a prezentat un cabinet compus din formaţiuni atât din dreapta, cât şi din stânga eşichierului politic, inclusiv un partid arab, ceea ce constituie o premieră pentru Israel.

Noul guvern a fost confirmat în funcţie duminică, 13 iunie, de către Parlamentul israelian (Knesset), la o diferenţă de doar un vot (60 la 59), punând astfel capăt celor 12 ani de mandat ai premierului conservator de dreapta Benjamin Netanyahu.

După întâlnirea cu preşedintele Reuven Rivlin, este programată predarea oficială a funcţiei de la fostul la actualul prim-ministru.

Pe 9 iulie, şi preşedintele Reuven Rivlin va fi înlocuit de Isaac Herzog, care a fost ales de către Parlament noul preşedinte al Israelului.

Yair Lapid, un fost moderator de televiziune, artizanul noii alianţe de guvernare

Un element deosebit de important al viitorului Guvern din Israel va fi fostul lider al opoziţiei israeliene, centristul Yair Lapid (57 de ani), un fost moderator de televiziune, notează AFP.

Luna trecută, el a fost însărcinat să formeze un nou Guvern, după ce Benjamin Netanyahu a eşuat în eforturile de a strânge o majoritate de guvernare după ultimele alegeri. Yair Lapid a reuşit să închege o alianţă improbabilă de rivali ideologici îndârjiţi – de la naţionalişti religioşi radicali de dreapta la cetăţeni musulmani arabi conservatori – iar succesul său e cu atât mai remarcabil în lumina ultimelor ciocniri dintre evrei şi musulmani arabi ca urmare a reizbucnirii conflictului dintre Israel şi militanţii Hamas.

Cu toate că a orchestrat eforturile de formare a alianţei , Yair Lapid va fi ministru de Externe pentru primii doi ani, după care va face rocada cu premierul desemnat Naftali Bennett.

Sursa foto: Facebook