Corporatia Nvidia a lansat o noua serie de procesoare bazate pe o unitate de procesare grafica  (GPU) sub numele de Tesla, informeaza un comunicat remis redactiei. Nvidia va oferi o familie de produse de procesare bazate pe acest GPU prin care statiile de lucru vor fi transformate in “supercomputere personale”, performantele ridicate ale acestora fiind astfel disponibile mai multor persoane. 

Noua familie de produse Nvidia include o platforma de procesare dedicata care include multiple GPU-uri Tesla in interiorul unui singur PC sau statii de procesare, un sistem ce include 2 unitati de procesare grafica Nvidia Tesla si se ataseaza la un PC sau statie de lucru printr-o conexiune standard PCI-Express, precum si un server ce gazduieste pana la 8 unitati de procesare Tesla de la Nvidia si contine peste 1000 de procesoare paralele care adauga teraflopi de procesare paralela serverului cluster.  

Totodata, NVIDIA a lansat solutia de dezvoltare de software CUDA care simplifica procesarea paralela pe GPU. Programele scrise cu tehnologia CUDA si care ruleaza pe Tesla sunt capabile sa proceseze mii de fluxuri simultan, oferind o cantitate mare de date ce permit GPU-ului sa rezolve rapid probleme de procesare complicate. Mediul de dezvoltare Nvidia CUDA este compatibil cu sistemele de operare Linux si Microsoft Windows XP.

 

Sursa: Capital 21 Iunie 2007  

Te-ar putea interesa și: