Pensiile care vor fi recalculate a doua oară

Daniel Baciu, directorul CNPP, a confirmat că se va efectua o nouă recalculare pentru anumite grupuri de pensionari. Este vorba despre cei care primesc sporuri pentru care se achită contribuții.

Această schimbare reprezintă o modificare semnificativă în metodologia de calcul a pensiilor. Înainte, sporurile care atrăgeau contribuții nu erau luate în calcul la stabilirea sumei pensiilor.

Aceste sporuri cuprind venituri brute generate de bonusuri cu caracter temporar, precum al 13-lea salariu, acorduri globale sau diverse prime și compensații sporadice primite pe durata activității.

bani, lei
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Condiția pentru care vor fi luate în considerare

Începând cu 1 septembrie 2024, aceste bonusuri vor fi considerate în calculul pensiilor, cu condiția ca pentru ele să fi fost plătite și contribuțiile de asigurări sociale.

„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, a declarat şeful CNPP.

Schimbarea va afecta atât pensionarii viitori, care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024, cât și pensionarii aflați deja în plată.

Daniel Baciu, presedinte CNPP, pensii, pensionari, pensie
SURSA FOTO: Facebook

Pensie medie de 2.247 de lei în martie 2024

Conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), în martie 2024, în România erau înregistrați 4.752.548 de pensionari, cu 3.890 de persoane mai puțin decât în luna anterioară.

Casa de Pensii mai spune că pensia medie a fost de 2.247 de lei. De asemenea, suma totală a pensiilor acordate a atins aproape 10,68 miliarde de lei.

Dintre toți pensionarii, 636.266 au avut perioade de muncă în agricultură, cu o pensie medie de 637 de lei.

Conform statisticilor CNPP, din întregul număr de pensionari din sistemul public de pensii, 3.812.232 de persoane s-au pensionat la vârsta legală, dintre care 2.189.608 erau femei. În acest context, pensia medie era de 2.505 de lei.

În martie 2024, au fost acordate:

  • 5.089 de pensii anticipate (cu o pensie medie de 3.156 de lei)
  • 88.869 de pensii anticipate parțiale (cu o pensie medie de 2.302 de lei)
  • 394.470 de pensii de invaliditate (cu o pensie medie de 961 de lei), dintre care 44.952 pentru gradul I de invaliditate (cu o pensie medie de 828 de lei)