România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a reamintit tuturor că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO, în contextul războiului din Ucraina, ce durează de peste doi ani de zile.

„Încurajez toţi aliaţii să caute foarte atent (în propriile arsenale) pentru a livra mai multă muniţie şi apărare antiaeriană. România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO şi s-a angajat să sprijine Ucraina”, a zis el.

În cât timp va ajunge NATO în România, dacă vom fi atacați?

Cu două zile în urmă, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a fost întrebat în cât timp ar interveni NATO în România, în cazul în care ar fi atacată. A dat asigurări că România beneficiază de toate garanţiile de securitate. A reamintit că pe teritoriul țării existe trupe ale Alianței Nord Atlantice. În plus, România beneficiază de Poliţie Aeriană, forţe terestre, mijloace de supraveghere şi avertizare timpurie.

„Cel mai bun exemplu s-a întâmplat azi noapte când s-a creat o coaliţie ad-hoc. Dacă o coaliţie a reuşit să se mobilizeze şi să răspundă în două-trei ceasuri, România ca membru NATO, beneficiază de toate garanţiile de securitate.

Nu întâmplător, în momentul de faţă, pe teritoriul României avem trupe NATO, avem mijloace de răspundere, de Poliţie Aeriană, avem forţe terestre, avem mijloace de supraveghere şi avertizare timpurie. Sunt planuri care sunt deja coordonate şi reacţia este absolut una care nu trebuie să ne genereze temeri.

Este foarte greu, nu se mai realizează surprinderea strategică. Să ne trezim dintr-o dată că România este atacată peste noapte şi nu există timpul necesar să se formeze pachetul de răspuns este aproape imposibil”, a zis el într-o intervenție TV.

nicolae ciuca
SURSA FOTO: Dreamstime

În cadrul acelui interviu, a fost întrebat despre serviciul militar obligatoriu. A recunoscut că așa ceva este greu de realizat, acum, în țara noastră.

„Sunt mai multe ţări care au readus în discuţie problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu. La nivelul nostru este foarte greu de realizat un astfel de demers pentru că pe de-o parte discutăm de o armată profesionistă care are toate mecanismele, tot ceea ce înseamnă partea procedurală construită pentru o armată profesionistă.

Doar din punct de vedere logistic va fi complicat să revenim la o armată obligatorie. Ideea cu care s-a venit din partea MApN de a discuta despre serviciu militar voluntar cred că este o idee foarte bună”, a zis el.

România ar trebui să reziste singură mai mult de o lună, până vin ajutoarele NATO

Declarația sa a fost făcută după ce fostul președinte al României, Traian Băsescu, a zis că, în cazul unui război, armata română ar trebui să reziste singură 45 de zile – 60 de zile. Abia apoi ar veni ajutoarele de la Alianța Nord Atlantică.

În cazul unei invazii, 2.000 de puşcaşi marini şi 1.000 de militari străini n-ar face față. Orice stat aliat are nevoie de o armată care să reziste 45 de zile – 60 de zile până când NATO îşi mobilizează resursele de război.

„Sigur, la Summit-ul din Ţara Galilor din 2014 s-a stabilit formarea acestor forţe rapide, dar nici o forţă rapidă nu vine mai devreme de zece zile pe teritoriul României şi vine la dimensiuni reduse şi nu la dimensiunile la care să poţi face faţă unui atac masiv, spre exemplu, din partea Federaţiei Ruse”, a zis el.

Traian Basescu
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea