Ucraina rezistă pentru că a primit sprijin

Nicolae Ciucă a declarat duminică seară, la B1 TV, că Ucraina rezistă deoarece beneficiază de sprijin. Pe fond, el spune că noi ne bucurăm de pace și liniște datorată faptului că Ucraina își apără teritoriul prin menținerea liniei frontului de peste 2 ani în zona de est a țării.

Ucraina reprezintă și un aliniament de protecție pentru ceilalți. Ciucă a invitat publicul să reflecte asupra modului în care situația s-ar schimba în cazul în care linia frontului ar fi ruptă. Acest lucru ar duce la o înaintare a forțelor militare ruse către vest.

Potrivit fostului premier, asta ar implica și o schimbare radicală a modului în care ne preocupăm de efectele negative, deoarece aliniamentul de contact ar fi la o distanță mult mai mică de noi.

”Ucraina rezistă pentru că este sprijinită, iar noi ne bucurăm de această stare de pace şi de linişte pentru că Ucraina îşi apără teritoriul prin menţinerea liniei frontului de peste 2 ani de zile în acea zonă de est a Ucrainei. Dincolo de faptul că îşi apără ţara, reprezintă şi un aliniament de protecţie pentru noi toţi ceilalţi. Gândiţi-vă cum s-ar schimba situaţia, în momentul în care  linia frontului ar fi ruptă şi din momentul acela ne trezim cu o înaintare a forţelor militare ruse către vest şi toate consecinţele, întreg caruselul acesta al efectelor de care trebuie să ne îngrijim altfel de când avem aliniamentul de contact la câteva sute de km distanţă de noi” , a declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciuca
Nicolae Ciuca/SURSA FOTO: Facebook/Nicolae Ciucă

Sprijinul pentru Ucraina ar putea să scadă din cauza războiului din Orientul Mijlociu

Ciucă a subliniat că situația din Orientul Mijlociu are un impact asupra acțiunilor Rusiei. El a observat că în coaliția recent formată au participat SUA, Marea Britanie și Franța. Acestea sunt trei țări puternice și dezvoltate, care au oferit sprijin substanțial pentru Ucraina în timpul conflictului.

Ciucă a atras atenția că o diviziune a sprijinului ar duce la o diminuare a capacității de ajutor acordat Ucrainei.

El spune că este necesar ca situația să fie analizată în ansamblul ei, nu doar într-un moment și un loc specific.

Ciucă a menționat că există mai mulți factori care ar putea influența modificarea statutului actual. Pe fond, acești factori trebuie gestionați cu înțelepciune.

”În  momentul în care se întâmplă ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, chestiunea  aceasta vine oarecum şi favorizează acţiunile Rusiei pentru că este clar că va fi nevoie de sprijin. Am văzut că în coaliţia de aseară au participat SUA, Marea Britanie, Franţa. Sunt trei ţări puternice, dezvoltate care au o contribuţie a sprijinului de război pentru Ucraina substanţială şi în momentul în care avem o diviziune a sprijinului, atunci vă daţi seama că vom avea o diminuare a capacităţii de ajutor pe care Ucraina o primeşte.

Trebuie să vedem întreg ansamblul, nu vorbim doar de un moment şi un loc, vorbim de o poză mare pe care trebuie să o analizăm din toate unghiurile, iar vectorii care pot să determine modificarea acestui status quo, sunt multipli şi trebuie să fie gestionaţi şi folosiţi cu foarte multă înţelepciune. Să vedem ce se întâmplă dacă”, a spus Ciucă.

nicolae ciuca
SURSA FOTO: Facebook, Nicolae Ciucă, captură ecran

Nicolae Ciucă știa de dinainte că o să înceapă războiul

Nicolae Ciucă a mai spus că îi pare rău că s-a ajuns în această situație. El a menționat că în decursul unei vieți profesionale se acumulează experiență și că există aspecte care pot fi observate dincolo de ceea ce este scris în articole.

Nu în ultimul rând, șeful PNL a spus că este necesar să ne uităm și în istorie, unde se pot observa legăturile între ambițiile liderilor și evenimente.

”Mi-aş fi dorit să nu se întâmple asta. Sunt chestiuni pe care le acumulezi într-o viaţă profesională, sunt elemente pe care le vezi dincolo de ceea ce scrie într-un articol, trebuie să citim printre rânduri, trebuie să vedem dincolo de discursuri şi de vorbe şi mai este o chestiune importantă, trebuie să ne uităm un pic şi  în istorie şi atunci vedem că evidenţele istorice cu ambiţiile actuale ale liderilor, au un punct de congruenţă. Atunci pentru mine, congruenţa respectivă m-a determinat să îmi asum această explicaţie conform căreia războiul este iminent şi din păcate a fost”, a precizat Nicolae Ciucă.