El a făcut această remarcă în timpul unui discurs despre globalizare, la Asociația Națională Chineză de Industrie și Comerț din Taipei, informează TaipeiTimes. Dominând producția celor mai avansați semiconductori, gigantul Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Ltd (TSMC) deține o tehnologie crucială pentru dispozitivele și armele digitale de ultimă generație. TSMC reprezintă mai mult de 90% din producția globală a acestor cipuri, conform estimărilor industriei.

Globalizarea „a murit” pe fondul competiției tehnologice SUA-China

„Lumea a redefinit globalizarea, astfel încât să permită companiilor naționale să facă profit în străinătate și să permită industriilor și serviciilor străine să intre în țara de origine fără a afecta securitatea națională și conducerea tehnologică și economică actuală sau viitoare”, a spus Chang.

În vârstă de 91 de ani, fondatorul Taiwan Semiconductor Manufacturing Company afirma, anterior, că globalizarea „a murit” pe fondul competiției tehnologice SUA-China.

Chang a definit globalizarea drept o perioadă în care țările s-au străduit să aibă profit și și-au asumat riscuri comerciale, indiferent de granițe. La acea vreme, a subliniat el, experții considerau că lumea este „plată”, iar acea tendință a atins cel mai înalt punct în 2010.

Efectele negative ale globalizării

Globalizarea a avut și unele efecte pozitive, cum ar fi scoaterea a miliarde de oameni din sărăcie și îmbunătățirea standardului mediu de viață în aproape orice țară, a spus Chang. El consideră că printre efectele negative ale globalizării se numără înrăutățirea distribuției dezechilibrate a bogăției.

„Cu zeci de ani în urmă, un CEO al companiei Texas Instruments putea avea 16 milioane de dolari la pensie. Astăzi, directorii executivi ai companiilor câștigă mai mult de 16 milioane de dolari într-o lună”, a spus Chang.

Globalizarea a slăbit clasa de mijloc

În același timp, spune Chang, globalizarea a slăbit clasa de mijloc în multe țări prin eliminarea locurilor de muncă, iar producătorii de oțel, mașini și confecții din SUA și-au mutat unitățile de producție în străinătate, lăsându-i pe mulți în imposibilitatea de a împărtăși beneficiile globalizării.

A dus la o Capcană a lui Tucidide

Globalizarea a dus la o Capcană a lui Tucidide, o tendință aparentă spre război, atunci când o putere în curs de dezvoltare amenință să înlocuiască o mare putere existentă, ca putere hegemonică regională sau internațională, a spus Chang, referindu-se la China și SUA.

SUA au impus restricții comerciale împotriva Chinei pentru a-și asigura propria conducere militară și economică, încercând, în același timp, să slăbească competitivitatea rivalilor săi, ceea ce vine în contradicție cu globalizarea, a spus el. Globalizarea se bazează diviziunea muncii, în conformitate cu avantajele dintre jucătorii care cooperează, dar securitatea națională și conducerea economică și tehnologică au avut prioritate față de alte preocupări, a mai spus Chang. Asta explică de ce SUA și China au acordat mai multă importanță concurenței, decât cooperării, susține fondatorul Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.