America, până de curând cel mai mare consumator de energie al lumii înainte de a fi surclasată de China, s-a bazat pe importuri decenii la rând. Dar, potrivit Agenţiei Internaţionale de Energie (IEA), acest aspect urmează să se modifice.

America este aproape autonomă în ceea ce priveşte gazul, datorită erupţiei abundente din câmpurile de şist bituminos. Până în 2035 ar putea deveni chiar un exportator important de gaz, apreciază IEA. În acelaşi timp, aceeaşi tehnologie extractivă deblochează şi şisturile petrolifere, care alături de nişte măsuri energetice eficiente, ar putea tăia dependenţa Americii de importurile de ţiţei.

Cu toate sursele de energie puse la un loc (inclusiv energia nucleară, regenerabilă, etc.) Statele Unite ar putea ajunge la independenţă energetică până în 2035. Pentru restul lumii se preconizează o creştere a dependenţei de importuri, cu excepţia Japoniei şi a Coreei de Sud, care deja importă tot petrolul şi gazul necesar consumului intern, şi al regiunii ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei), a cărei surplus de export se va diminua considerabil.



SURSA:
The Economist