Astfel, susține sursa citată, la baza propunerilor lui Biden se află majorarea taxei corporative din SUA de la 21% la 28% și propunerea de a se coordona cu alte țări cu venituri ridicate pentru a restabili veniturile din impozitul pe profit.

Nu este surprinzător că propunerile lui Biden lovesc în lobby-urile corporative și în mass-media conservatoare. Inclusiv în cei de la The Wall Street Journal, care se opun cu voce tare măsurilor fiscale și avertizează că va urma colapsul.

Un editorial din WSJ arăta că propunerea lui Biden ar inversa doar jumătate din reducerea impozitului pe profit din 2017, care a redus rata legală maximă de la 35% la 21%, cea mai mică din ultimii 76 de ani. Din 1941 până în 2017, rata maximă prevăzută de lege nu a scăzut niciodată sub 31%.

Sectorul corporativ și cei mai bogați americani care dețin companii mari își folosesc de multă vreme puterea politică pentru a modifica codul impozitului pe profit și a lua peste picior justiția fiscală.

Pe măsură ce banii societăților comerciale au fost folosiți în campaniile electorale federale, începând din 1979, impozitul pe profit a fost eliminat în mod sistematic.

Conform Institutului de politici fiscale și economice, cel puțin 55 de companii profitabile din SUA au plătit 0 USD în impozite pe profit, în 2020, prin utilizarea dsiverselor lacune.

Între timp, ponderea averilor deținute de cei mai bogați americani a crescut astronomic. Creșterea averilor celor mai bogați nu a fost niciodată mai uimitoare decât în ​​2020.

În vreme ce zeci de milioane de americani au ajuns șomeri, miliardarii americani s-au bucurat de o piață bursieră în creștere, reflectându-se în profiturile care curg în economia SUA din ce în ce mai digitală, efectele impozitelor corporative scăzute și ratele dobânzilor aproape zero, create de Consiliul Rezervei Federale ca răspuns la pandemie.

Potrivit Forbes, averea netă a miliardarilor americani în martie 2021 a totalizat 4,4 trilioane de dolari, crescând de la 2,9 trilioane de dolari în 2020.

Multe dintre aceste corporații susțin că oferă un serviciu „nealterat” tuturor americanilor, în schimbul averilor lor „câștigate pe merit”. Dar adevărul este altul.

Aceste companii depind de cheltuielile publice pe infrastructură, cercetare și dezvoltare și alte investiții, deși nu împart în mod echitabil randamentele financiare prin plăți fiscale adecvate.

De exemplu, guvernul SUA a investit sume imense, de până la 18 miliarde de dolari, pentru a dezvolta vaccinurile Covid-19. Dar companiile beneficiare se așteaptă să obțină profituri imense de pe urma vaccinurilor, fără ca guvernul SUA să împartă profiturile noilor tehnologii în numele poporului american.

Între timp, multe companii, de la Big Pharma la Big Tech, dețin o putere tot mai mare de piață. Din această cauză, americanii plătesc mult mai mult decât locuitorii din Canada și Europa pentru aceleași medicamente și servicii medicale.

Așadar, în timp ce profiturile din industria farmaceutică cresc, gospodăriile din SUA se afundă în sărăcie. O investigație a Congresului finalizată anul trecut, a constatat că Amazon, Apple, Google și Facebook dețin „puterea de monopol” și abuzează de poziția lor dominantă pe anumite piețe.

Mai mult, lăcomia lor depășește reducerile fiscale și puterea pieței. Chiar și cu rate de impozitare scăzute, companiile folosesc subterfugii suplimentare pentru a-și reduce impozitele, în special prin mutarea profiturilor internaționale în paradisuri fiscale offshore.

Trezoreria SUA spune că aproximativ 60% din profiturile internaționale ale companiilor multinaționale din SUA sunt înregistrate în șapte mici paradisuri fiscale: Insulele Bermude, Cayman, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Singapore și Elveția.

Propunerile lui Biden sunt doar pași limitați în direcția corectă. Unii progresiști ​​solicită măsuri mai îndrăznețe. Biden își asumă sarcina lui Hercule de a curăța grajdurile lui Augias, după zeci de ani de abuzuri fiscale.

Eforturile administrației pentru reforma impozitului pe profit sunt vitale și urgente în direcția responsabilității fiscale și a justiției economice, încheie CNN.