Decizia administrației Biden este însă criticată de republicani. Senatorul Lindsey Graham susține că prin această retragere Biden „pregătește calea pentru încă un 11 septembrie”, potrivit Newsweek.

Planurile lui Biden vor declanșa reapariția grupărilor teroriste Al Qaeda și ISIS, a afirma senatorul republican la Fox News.

Comentariile lui Graham au venit la câteva ore după ce un înalt oficial al administrației Biden a confirmat că președintele va anunța miercuri retragerea tuturor trupelor americane din Afganistan.

„Pentru toți cei care ascultați, vă amintiți unde erați la 11 septembrie 2001”, a spus Graham. “Armata i-a spus președintelui Biden că, dacă retrage forțele, Al Qaeda și ISIS vor reveni urlând, iar Afganistanul se va dezintegra, într-un război civil.

Și putem evita toate astea având acolo 3.000-5.000 de forțe americane care să se asigure că ISIS și Al Qaeda nu se mai întorc niciodată să ne facă rău. El a respins acel sfat”, a acuzat senatorul republican.

”Biden pregătește calea pentru încă un 11 septembrie. Cred că în politica externă, președintele a fost complet incompetent și destabilizator”, a adăugat el.

Și congresmena republicană Liz Cheney a numit decizia lui Biden o „uriașă victorie propagandistică” pentru teroriști. Cheney este fiica lui Dick Cheney, fostul vicepreședinte al administrației George W. Bush, care a declanșat invazia Afganistanului după 11 septembrie.

Retragerea va începe pe 1 mai și se va încheia până la 11 septembrie, la 20 de ani de la atacurile teroriste din SUA care au dus la invazia Afganistanului.

Nu doar Graham, ci și alți congresmani, experți și oficiali militari i-au cerut lui Biden să nu retragă imediat trupele din Afganistan pentru a da timp încheierii unui acord de pace între talibani și guvernul afgan.

Anunțul privind retragerea au apărut în aceeași zi în care un raport al serviciilor de informații arată că „perspectivele unui acord de pace” între SUA și Afganistan vor „rămâne scăzute”, iar „guvernul afgan se va lupta pentru a ține talibanii departe, dacă coaliția își retrage sprijinul”.