Operațiunea saudită este o încercare de a recupera o frontiera strategică de la principalul său adversar regional, sau cel puțin pentru a limita potențialul Iranului în Peninsula Arabică.

Dar, de asemenea, este din ce în ce mai evident că operațiunea din Yemen, numită Operațiunea Furtuna Decisivă, implică mai mult decat o concurență între Arabia Saudită şi Iran.

Fiecare monarhie arabă, cu excepția Sultanatului Oman este implicată în efort, inclusiv îndepărtatul Maroc – un semn că guvernele care conduc 90 de milioane de oameni din 8 țări consideră că prestigiul și interesul puterilor tradiționale conservatoare sunt în joc în Yemen.

În plus, mai există un straniu participant în coaliția anti-Houthi – iar prezența sa este cel mai clar semn în privinţa seriozităţii cu care abordează Arabia Saudită și monarhiile arabe criza din Yemen.

Faptul că Sudanul participă la operaţiune cu 3 avioane de război – și trimite chiar şi trupe la sol, care ar lupta alături de armata egipteană – este un fapt relevant referitor la modul în care evenimentele din Yemen sunt interpretate în centrele de putere sunnite din Orientul Mijlociu.

Participarea Sudanului la războiul împotriva rebelilor Houthi, împreună cu închiderea birourilor organizațiilor şi grupurilor iraniene indică o posibilă realiniere a loialității sudaneze şi un efort al statelor din Golf de a ţine cele două ţări, Sudan și Iran, departe una de cealaltă.