Cel mai mare producator mondial de terminale mobile, Nokia, a anuntat ca va reduce productia la fabrica din Salo, Finlanda, ca urmare a scaderii cererii in contextul crizei financiare.

Nokia, care planuieste sa reduca costurile diviziei de terminale mobile cu peste 700 milioane de euro, a anuntat, de asemenea, ca va continua sa taie din cheltuielile operationale.

Compania a mai anuntat ca va disponibiliza temporar toti cei 2.500 de angajati ai fabricii din Salo, prin rotatie. Doar 20% – 30% dintre angajati vor fi concediati in acelasi timp.

„Am luat aceste masuri pentru a scadea productia din fabrica din Salo la nivelul cererii de pe piata”, a declarat Juha Putkiranta, director al Nokia.

Fabrica din Salo a fost pentru Nokia piatra de temelie. Aceasta a ramas principala unitate de productie a companiei, in Europa de Vest, dupa inchiderea fabricii de la Bochum din Germania. La Salo sunt asamblate cele mai avansate modele de telefoane mobile.

Nokia va inchide si un centru de cercetare din Jyvaskyla, Finlanda, concediind astfel inca 320 de angajati.

Analistii preconizeaza o scadere cu 18% a vanzarilor pe piata de profil in prima parte a acestui an. De asemenea, acestia se asteapta ca Nokia sa afiseze cele mai slabe rezultate trimestriale din ultimii sapte ani.

Astfel, afacerile Nokia ar putea inregistra o scadere cu 31%, afectand grav profitul grupului. Profitul operational de baza ar putea scadea si el cu 65%, fata de anul precedent.

Sursa: TODAYonline