Toţi angajaţii Nokia de la Jucu, circa 1.900 de persoane, aşteaptă astăzi o decizie din partea conducerii referitoare la activitatea fabricii.

Conform informaţiilor transmise de Realitatea TV, la şedinţa de joi dimineaţă angajaţii ar putea fi informaţi că activitatea se reduce la 10% pentru că nu sunt comenzi şi 90% dintre angajaţi vor fi trimişi în concediu fără salariu.

Nokia a reuşit în doar câţiva ani de la deschiderea unităţii de producţie din judeţul Cluj să ajungă în topul celor mai mari exportatori din România.

Probeleme, oarecum similare, au fost şi în toamna anului 2008 – începutul anului 2009, atunci când s-a făcut simţită criza în România.

La începutul lunii septembrie, şeful statului declara, la Şcoala de vară a UNPR, că România se află încă în criză, iar pentru a reuşi să nu ne pierdem progresele obţinute trebuie să nu-i pierdem pe investitorii pe care îi avem.

"Să nu pierdem investitorii pe care îi avem acum, și să ne întrebăm ce putem face în condițiile în care investițiile străine nu vor crește, și noi va trebui să fim motorul", a spus şeful statului.

El a dat ca exemplu două mari companii care au ales să investească în România şi care au creat mii de locuri de muncă pentru români. Iar fără locuri de muncă nu putem ieşi din criză.

"Pământul pentru agricultură și frumusețele țării nu le poate delocaliza nimeni. Nokia a plecat din Germania și a venit la noi. Peste 10-15 ani poate se va muta mai spre est. Renault a venit în România și poate peste 10-15 ani se va muta mai spre est", a spus preşedintele.
Acțiuni în picaj
La începutul lunii iunie, Fitch Ratings a coborât ratingul pentru datoriile pe termen lung ale producătorului finlandez de telefoane mobile Nokia, la „BBB minus“ de la „BBB plus“, perspectiva asociată fiind negativă. „Retrogradarea şi perspectiva negativă reflectă îngrijorările serioase ale Fitch faţă de erodarea rapidă a cotei de piaţă pentru telefoanele Nokia“, a declarat un analist al agenției. Și de atunci acțiunile companiei au scăzut aproape încontinuu, ajungând la 4,08 euro pe 15 iunie. Asta după ce, la nivelul de 4,27 euro, presa financiară internațională scria că acțiunile Nokia sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani.
În plus, o instituție financiară a anunțat că, în trimestrul doi, Samsung va fi liderul pieței de telefonie mobilă, detronând producătorul finlandez. Cu toate acestea, datorită terminalelor low-end, precum cele produse în România, Nokia depășește Samsung ca volum al vânzărilor.
Pe de altă parte, o analiză Reuters sfătuiește investitorii să cumpere acțiuni Nokia numai dacă sunt foarte încrezători în strategia de revenire a producătorului. Analiștii sunt destul de sceptici și în ceea ce privește posibilitatea unei achiziții a companiei, ei evaluând Nokia la 16-18 miliarde de euro.
Exploatare ca în lumea a treia la Jucu. Ce s-a ales de raiul Nokia
Muncitorii de la Jucu sunt trimişi acasă în concediu fără plată, venitul lunar ajungând la 500-600 de lei. Nokia are mari probleme la nivel mondial, scăzându-i dramatic cota de piaţă.

Din spatele gardurilor de sârmă ghimpată şi a cerberilor care păzesc fabrica Nokia de la Jucu, un muncitor rupe tăcerea. Investiţia concernului finlandez provocase senzaţie în 2008, fabrica urmând să devină unul dintre cei mai mari exportatori ai României.

Dar Nokia are probleme mari la nivel mondial, înregistrând cea mai mare rată a scăderii cotei de piaţă din întreaga industrie. Salariile la Jucu sunt demne de lumea a treia: un muncitor este plătit cu 100-150 de euro lunar.

"Azi nu vii la lucru, deci nu te plătim"

Bogdan Colceriu lucrează pentru Nokia de trei ani iar cel mai mare salariu pe care l-a primit în acest an este de 600 de lei. Pentru că nu sunt comenzi, muncitorii sunt trimişi acasă în concediu fără plată. Colceriu a avut curajul să reclame situaţia la Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj.

"Din câte ştiu eu doar muncitorul are dreptul de a solicita zile de concediu fără plată. Dacă cei de la companie vor să trimită oamenii acasă, singura cale este şomajul tehnic, caz în care angajatul ar primi 75% din salariu. La noi te sună dimineaţa de la fabrică şi te anunţă că azi nu mergi la lucru şi că ar fi mai bine să îţi iei o zi de concediu fără salariu", spune Colceriu.

Muncitorii de la Nokia stau mai mult pe acasă

Producţia a început să fie afectată începând cu luna martie, când toţi angajaţii au fost informaţi că, din cauza lipsei comenzilor, vor fi trimişi acasă, prin rotaţie, în concedii fără salariu. Muncitorul de la Nokia a făcut chiar un grafic cu numărul de zile în care a stat acasă, în concediul fără salariu, în ultimele luni. "În martie am stat patru zile, în aprilie – şase zile, în mai – trei zile, în iunie – două zile, în iulie – două zile iar în august numai o zi.

În mod normal aş câştiga 800 de lei, dar cu aceste zile tăiate am ajuns să câştig 500-600 de lei. În fiecare lună, muncitorii pierd cam 200 de lei pentru că stau mai mult pe acasă", a povestit Bogdan Colceriu. Muncitorul a cerut explicaţii conducerii fabricii. "Am depus plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj de unde am primit răspuns că, dacă nu îmi convine situaţia, să mă adresez justiţiei", mai spune tânărul.
MAI JOS, COMUNICATUL OFICIAL AL NOKIA

 

Nokia își continuă strategia de aliniere a forței de muncă și operațunilor

 Următoarea etapă în procesul de îmbunătățire a eficienței în producție, în cadrul diviziei Location & Commerce și funcțiunilor suport

 Espoo, Finlanda – Nokia a anunțat astăzi planurile sale de completare a acțiunilor menite să alinieze operațiunile cu dimensiunea forței de muncă. Măsurile susțin atât execuția strategiei companiei, cât și realizarea obiectivelor privind economiile, anunțate la începutul acestui an, țintind de asemenea creșterea eficienței și vitezei organizației.

La începutul anului, Nokia a anunțat schimbări concentrate cu preponderență pe alinierea operațiunilor sale de Cercetare&Dezvoltare în segmentul Dispozitivelor Inteligente și cel al Telefoanelor Mobile. Astăzi compania a anunțat următoarea fază de aliniere operațională care include planuri privind reduceri în segmentul producției, în cadrul diviziei Location & Commerce și funcțiunilor suport.

Nokia intenționează ajustarea capacităților de producție și revigorarea operațiunilor de producție, pentru a servi mai bine rețeaua globală de clienți, parteneri și furnizori după cum urmează:

 ·         Concentrarea producției de telefoane cu capabilități de bază în acele fabrici care beneficiază de o poziționare optimă față de furnizori și piețele cheie. Ca rezultat, Nokia intenționează să închidă capacitățile de producție din Cluj, România, până la sfârșitul anului 2011, întrucât fabricile Nokia de mare volum din Asia asigură beneficii mai mari in privința proximității și eficienței.

 ·         Revizuirea rolului pe care îl au, pe termen lung, operațiunile de producție din Salo, Finlanda, Komarom, Ungaria și Reynosa, Mexic. Este de așteptat ca aceste fabrici să continue să aibă un rol important în servirea clienților de dispozitive smartphone din Europa și America de Nord dar planul este ca acestea să se concentreze pe clienți, software dedicat în mod specific piețelor și personalizarea pachetelor de vânzare. Se estimează că aceste schimbări vor avea un impact asupra personalului în anul 2012 dar fără impact în 2011. Nokia va iniția discuții cu reprezentanții angajaților și stakeholderii din aceste fabrici și se așteaptă să aibă o imagine mai precisă privind posibilul impact asupra forței de muncă în primul trimestru al anului 2012.

Nokia a anunțat anterior planurile sale de a crea o divizie de Location & Commerce prin consolidarea activelor de localizare, incluzând NAVTEQ și operațiunile Nokia de servicii sociale pentru localizare. Ca parte a consolidarii acestei divizii, Nokia a identificat potențiale sinergii și oportunități de creștere a eficienței, prin automatizare. Location & Commerce este responsabilă pentru livrarea celui mai bun conținut digital din lume în privința cartografierii, a platformei de localizare și a experienței de localizare socială. Nokia a planificat concentrarea eforturilor de dezvoltare pe direcția Location & Commerce în Berlin, Boston și Chicago și alte centre de suport și intenționează închiderea operațiunilor din Bonn, Germania și Malvern, Statele Unite.

Nokia începe, de asemenea, consultări cu angajații din Vânzări, Marketing și funcțiuni de tip corporație în linie cu anunțul făcut de în data de 27 aprilie 2011.

“Înregistrăm un progres solid către îndeplinirea strategiei noastre iar aceste noi schimbări planificate ne vor ajuta să ne poziționăm ca un jucător mai dinamic, mai îndrăzneț și mai eficient”, a spus Stephen Elop, Președinte și CEO al Nokia. “Trebuie să facem pași dureroși, dar necesari, pentru a alinia forța de muncă și operațiunile cu direcția noastră de evoluție.”

“Europa este un element central al viitorului Nokia. Pe lângă sediul nostru central , avem o prezență puternică pe zona de Cercetare & Dezvoltare în Europa. Avem patru centre majore de Cercetare & Dezvoltare în Finlanda și două în Germania, precum și Centrele de Cercetare Nokia și alte centre de suport în Europa. Nokia păstrează de asemenea o prezență locală puternică prin intermediul birourilor de vânzări din întreaga regiune precum și operațiunilor din Salo și Komarom”, a adaugat Elop.

Estimăm că intenția de a închide fabrica din Cluj, împreună cu ajustările din cadrul operațiunilor de distribuție și livrare vizează aproximativ 2.200 de angajați. Schimbările planificate în cadrul diviziei Location & Commerce ar putea afecta aproximativ 1.300 de angajați. Aceste reduceri de personal vin în completarea măsurilor anunțate în aprilie și sunt programate să se producă până la sfârșitul anului 2012.

În conformitate cu valorile companiei, Nokia va oferi angajaților afectați de reducerile planificate un program complex de sprijin. Nokia rămâne hotărâtă să acorde sprijinul său pentru angajați și comunitățile locale pe parcursul acestei schimbări dificile.
Nokia are una dintre cele mai mari uzine din lume  în provincia Chennai, India.
Fabrica Nokia de la Jucu a fost construită în anul 2007 și pentru modernizarea parcului industrial Tetarom 4, Statul Român a cheltuit 21 de milioane de euro. Toate nevoile Nokia au fost îndeplinite până în prezent, mai puțin pista pentru avioane de mare tonaj din cadrul Aeroportului Internațional Cluj. De la drumuri de acces, alimentare cu energie electrica, iluminat stradal și alte utilitățile pentru buna funcționare, toate au fost construite la Nokia.

În 2007, Nokia a investit 60 de milioane de euro și a promis că numărul angajaților va ajunge la 15.000.

Timpul a trecut și visul de la Jucu s-a destrămat. NU numai că nu au fost angajați cei 15.000 de muncitori dar și industria pe orizontală care era anunțată ca va ajunge la Jucu, împreună cu Nokia, nu a mai ajuns. În 2007, în plin boom economic oficialii spuneau faptul că în parcul industrial 4 vor fi construite fabrici de ambalaje, tipografii, etc. toate care să deservească marea firmă producătoare de telefoane. în plus, în ultima perioadă salariul pe care angajații il primeau abia ajungea la 600 de lei, in conditiile in care aceștia stăteau mai mult pe acasă.

Primarul comunei Jucu, Ioan Pojar, nu știe nimic despre închiderea fabricii. Deși primește în fiecare lună peste 25.000 de euro de la Nokia, pentru bugetul local, Pojar a declarat sec: ”dacă s-a închis fabrica, s-a închis”.
Anul 2011, anul dezastrului de la Nokia Cluj
Pe 27 aprilie, Nokia anunţa disponibilizarea a circa 120 de persoane de la Centrul de cercetare şi dezvoltare Cluj.

‘Se estimează astfel că anumite centre de dezvoltare se vor extinde, în vreme ce altele îşi vor diminua sau îşi vor închide activitatea. Ca parte a procesului de aliniere la strategia Nokia, se estimează că anunţul privind reducerea forţei de muncă va avea impact asupra sitului de Cercetare şi dezvoltare aflat în cadrul Olympia Business Center din Cluj. Nokia estimează că până la sfârşitul trimestrului al treilea 2011 proiectele curente desfăşurate în această locaţie vor fi diminuate complet. Operaţiunile de cercetare şi dezvoltare vor continua să fie derulate în alte centre Nokia de pe glob. Se preconizează că vor fi afectate aproximativ 120 de persoane. Nu sunt planificate niciun fel de schimbări la nivelul fabricii Nokia de la Jucu’, se preciza într-un comunicat al Nokia.

Tot pe 27 aprilie, Nokia Corp a anunţat că va concedia 4.000 de angajaţi din întreaga lume până la sfârşitul lui 2012, deoarece compania finlandeză face tot posibilul să-şi micşoreze costurile, din cauza concurenţei puternice din partea rivalilor săi pe segmentul telefoanelor inteligente (smartphone), potrivit AP.

Pe 1 iunie, acţiunile Nokia Corp au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani, investitorii fiind îngrijoraţi că grupul finlandez nu va reuşi să-şi majoreze cota de piaţă după adoptarea sistemului de operare Windows Phone de la Microsoft, potrivit AFP.

Pe 2 august, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services a coborât ratingul pe termen lung atribuit producătorului finlandez de telefoane mobile Nokia Oyj, la ‘BBB’ de la ‘BBB plus’, adăugând că perspectiva asociată este una negativă, informează un comunicat de presă. Conform celor mai recente estimări ale S&P, veniturile înregistrate de Nokia pe segmentul Devices & Services ar urma să scadă cu 20% în 2011, dar îşi vor reveni în 2013 până la nivelul raportat în exerciţiul fiscal 2010. Această estimare se bazează pe presupunerea că parteneriatul strategic dintre Nokia şi Microsoft va ajuta Nokia să îmbunătăţească poziţia competitivă a portofoliului său de smartphone.
Pentru a veni în România, Nokia plecase de la nemți

Mai jos, imagini de la protestele pe care nemții le-au organizat în 2008, după ce au aflat că fabrica de la Bochum se va închide în favoarea României. 
<iframe src="https://www.youtube.com/embed/xSRfmlxRzas" frameborder="0" height="360" width="480"></iframe>
<iframe src="https://www.youtube.com/embed/78W3h60P0H8" frameborder="0" height="360" width="480"></iframe>

Ce credeau nemții despre Cluj: Se crede că va deveni Meka electronicii
<iframe src="https://www.youtube.com/embed/cdjY3Tojkys" frameborder="0" height="360" width="480"></iframe>