O reducere a activităţilor de cercetare şi dezvoltare ar urma să fie anunţată până la sfârşitul anului, fiind ameninţate aproximativ 600 de locuri de muncă, sau 38% din totalul angajaţilor Nokia din acest sector, a anunţat Antti Rinne of Pro, reprezentant al celui mai mare sindicat finlandez din sectorul privat. Reprezentanţii Nokia au refuzat să comenteze aceste date.

În 11 februarie 2011, Nokia şi Microsoft au semnat un acord preliminar conform căruia Nokia va adopta sistemul de operare Windows Phone drept noua sa platformă software principală pentru smartphone. Directorul general de la Nokia, Stephen Elop, a avertizat în februarie că vor urma ‘reduceri substanţiale ale numărului de angajaţi’.

Marţi, la bursa din Helsinki, acţiunile Nokia au scăzut cu 1,6%, la 6,19 euro.

În 2010, bugetul de cercetare al Nokia pentru telefoanele mobile, în valoare de 3 miliarde de euro (4,3 miliarde de dolari), a fost mai mult decât dublu decât întregul buget de cercetare-dezvoltare al rivalului Apple, de 1,78 miliarde de dolari. De când Apple a lansat primul său iPhone în 2007, cota Nokia la volumul vânzărilor de telefoanelor inteligente (smartphone) a scăzut la 30,8% în ultimul trimestru din 2010, conform companiei de cercetare Gartner Inc. La sfârşitul anului trecut, compania finlandeză avea 16.134 de angajaţi în sectorul cercetare-dezvoltare.

‘Probabil, concedierile vor avea loc gradual, în următoarele 12 luni, deoarece compania mai are anumite proiecte legate de sistemul de operare Symbian. Este posibil ca după perioada de tranziţie să fie reduse o treime din cheltuielile pentru sectorul de cercetare-dezvoltare comparativ cu ce a fost în 2010, ceea ce ar putea însemna un miliarde de euro în total’, a explicat Michael Schroeder, analist la FIM Bank în Helsinki.

Nokia susţine că perioada de tranziţie se va extinde şi în 2012. Conform legislaţiei finlandeze, companiile trebuie să înceapă negocierile cu sindicatele atunci când anunţă planuri de reducere a numărului de angajaţi. Aceste negocieri durează până la 6 săptămâni. În Finlanda, Nokia are aproximativ 21.000 de angajaţi, sau 16% din forţa de muncă la nivel global.

În 2008, Nokia a închis o fabrică de telefoane din Bochum, Germania, concediind aproximativ 2.300 de angajaţi. Nokia a decis să transfere în România, la Jucu, o parte din activitatea desfăşurată anterior în fabrica din localitatea Bochum.

Marţi, Nokia Corp a anunţat marţi lansarea primului său telefon inteligent (smartpfone) care va rula pe o versiune îmbunătăţită a propriului sistem de operare Symbian, cu un nou design şi o mai rapidă navigare pe Internet. Cele două modele, E6 şi X7, sunt echipate cu baterii mai performante, input îmbunătăţit de text şi o versiune actualizată a Ovi Maps, în care s-a îmbunătăţit motorul de căutare şi s-au adăugat noi rute de transport public, a anunţat grupul finlandez. Compania a precizat că noul sistem de operare Symbian va fi de asemenea disponibil pentru precedentele modele lansate, inclusiv N8, E7, C7 şi C6-01.

În România, Nokia a investit 60 de milioane de euro în localitatea Jucu din judeţul Cluj într-o fabrică inaugurată pe 24 septembrie 2008.