Nokia, cel mai mare producator de terminale mobile din lume, a anuntat o scadere puternica a profitului in cel de-al patrulea trimestru al anului pe fondul scaderii cererii in contextul actualei crize financiare. Oficialii companiei au avertizat, de asemenea, ca in acest an vanzarile de terminale mobile la nivel global ar putea scadea cu pana la 10%.

Profitul net inregistrat de Nokia in ultimul trimestru al anului trecut a scazut cu 69%, pana la 576 milioane de euro, sau 15 centi pe actiune, fata de 1,84 miliarde de euro, sau 47 de centi pe actiune, in perioada similara a anului trecut. Veniturile companiei au scazut, de asemenea, cu 20%, la 12,7 miliarde de euro.

Analistii estimau un profit de 975 milioane euro si vanzari de 13,1 miliarde euro.

Nokia a vandut, in perioada analizata, cu 15% mai putine telefoane mobile fata de perioada echivalenta a anului 2007. Reprezentantii companiei estimasera o scadere de doar 5% a vanzarilor.

„In ultima perioada, mediul macroeconomic s-a deteriorat tot mai mult, increderea consumatorilor diminuandu-se, iar volatilitatea valutara si inasprirea conditiilor de creditare au avut un impact negativ asupra industriei comunicatiilor”, a declarat Olli-Pekka Kallasvuo, directorul executiv al companiei finlandeze.

Producatorul de terminale mobile este prezent si pe piata din Romania, unde detine o fabrica la Jucu, in apropiere de Cluj-Napoca.

Sursa: Bloomberg