Noi reguli pentru cei cu centrale de apartament

Președintele Comisiei pentru Energie din Senat, Antal Lorant, a explicat în termeni simpli pentru cetățenii români prevederile Directivelor Parlamentului European privind centralele termice de apartament, și anume dacă acestea vor fi interzise sau nu, precum și cu ce pot fi înlocuite.

Conform documentului adoptat, fiecare stat membru este obligat să elaboreze un plan individual. Acest plan trebuie să includă măsuri pentru decarbonizarea sistemelor de încălzire și eliminarea treptată a combustibililor fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Scopul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Prin urmare, documentul nu impune automat o interdicție asupra centralelor pe gaz începând cu anul 2040. Statele sunt responsabile să-și formuleze propriile planuri de acțiune, ținând cont de acest orizont temporal de 16 ani.

lorant antal
Lorant Antal. SURSA FOTO: Facebook

„Nu se poate preciza o dată la care centralele pe gaz sau alte produse petroliere sunt interzise” a spus Antal Lorant.

Trebuie elaborat un plan pentru scoaterea din uz a centralelor

Decizia privind interzicerea acestor centrale revine statelor membre prin planurile pe care trebuie să le elaboreze. În România, deocamdată nu există un plan formulat cu privire la această temă.

Prin urmare, nu se poate stabili o dată specifică de la care centralele pe bază de gaz natural sau alte produse petroliere vor fi interzise.

Principala alternativă pe care o putem lua în considerare este utilizarea așa-numitelor centrale pe bloc.

Acestea vor continua să utilizeze gazul natural, însă vor furniza căldură și apă caldă pentru întregul imobil de tip condominiu sau pentru centralele de cartier. Acestea vor asigura încălzirea și apa caldă pentru sute sau câteva mii de apartamente.

Între alte alternative se numără utilizarea tehnologiilor precum panourile solare, panourile fotovoltaice pentru încălzirea electrică, pompele de căldură, montarea de centrale electrice, panouri radiante electrice sau boilere electrice.

Se vor interzice până în 2040

De asemenea, se poate lua în considerare utilizarea unor centrale care folosesc într-o anumită proporție hidrogenul sau chiar centralele care utilizează biomasă, cum ar fi cele care folosesc lemnul.

„România are nevoie de o tranziție echilibrată” (…) Așadar toate aceste măsuri cerute prin Directiva nou adoptată trebuie stabilite luând în vedere și interesele României. În contextul în care documentul a fost votat în martie de către PE, adoptat de către Consiliu pe 24 aprilie și publicat în Jurnalul Oficial al UE în data de 8 mai, va fi de datoria noii legislaturi europene, aleasă pe 9 iunie, să revizuiască această directivă. Nu ne opunem tranziției energetice, dar nu vom sprijini o tranziție implementată în mod grăbit sau forțat. Europa și România au nevoie de o tranziție echilibrată, parte a căreia trebuie să fie și gazele naturale. Începând cu investirea sa, noul Parlament European va trebui să dea dovadă de chibzuință și de înțelepciune, iar definirea unor așteptări mai realiste (…). UE trebuie, de asemenea, să înțeleagă că impunând cetățenilor și companiilor europene să suporte costurile tranziției, nu va face altceva, decât să ne slăbească economia și să înstrăineze oamenii”, a concluzionat Antal Lorant, potrivit gandul.ro.

Parlamentul European a adoptat recent Directiva privind schimbările climatice, care include printre altele interzicerea centralelor termice de apartament până în 2040.

Directiva a fost aprobată cu 370 de voturi „pentru”, 199 de voturi „împotrivă” și 46 de abțineri. Pentru a deveni lege, aceasta trebuie să fie oficial aprobată și de Consiliul UE.