Având în vedere că România este stat membru la Uniunii Europene, dar la nivel comunitar nu există o legislație specifică privind gestionarea și apărarea animalelor fără stăpân, s-a luat în considerare o propunere legislativă care ar putea remedia aceste lipsuri.

La elaborarea Hotărârii Guvernului privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, au fost avute în vedere atât recomandările furnizate de Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) privind controlul populației canine, cât și prevederile referitoare la reducerea populației de câini fără stăpân cuprinse în actele normative deja existente.

Care sunt noile prevederi

Noua propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, aprobată cu modificări și completări aduse prin Legea nr.258/26 septembrie 2016, dorește extinderea competențelor și asupra pisicilor și altor animale confiscate din cauza relelor tratamente.

Proiectul prevede obligația Consiliilor locale ale unităților administrativ teritoriale de a amenaja în funcție de necesități, servici specializate pentru gestionarea situației câinilor, pisicilor și a altor animale, cu denumirea obligatorie de Serviciul Public de Gestionare a câinilor, pisicilor și a altor animale. Acest lucru se poate realiza pun transformarea centrelor de exterminare a câinilor, a celui mai bun prieten al omului în centre de protecție a animalelor. Pe lângă adăposturile pentru câini și pisici se vor amenaja și adăposturi pentru animale de talie mare, la nivelul fiecărui județ.

Potrivit art. 1 al Legii nr. 258 din 26 septembrie 2013 ”Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului București au obligația de a înființa, în funcție de necesități, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.”

Noul proiect legislativ poate fi consultat aici.