Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost dat în judecată în urma unor restricţii impuse prin Ordonanţa Militară nr. 2, intrată în vigoare pe 22 martie. Este vorba despre o acţiune luată de un absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă. Bărbatul l-a dat în judecată pe Marcel Vela din cauza restricţiilor care vizează Biserica.

Acțiunea a fost depusă pe 23 martie, la Curtea de Apel Bacău, la o zi după intrarea în vigoare a Ordonanței.

Care sunt motivele acestei acţiuni în justiţie?

Mihai-Silviu Chirilă, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, cere modificarea Ordonanţei Militare nr. 2, astfel încât românii să poată participa din nou la slujbele religioase din biserici, potrivit acţiunii publicate pe site-ul mărturisireaortodoxă.ro, relatează Antena 3.

Ministrul de Interne a fost dat în judecată pentru interzicerea participării credincioșilor la slujbe în perioada decretării stării de urgență. Mai mult, autorităţile au restricționat la 8 persoane numărul celor care pot participa la evenimente liturgice private.

Reclamantul solicită în acțiunea sa anularea expresiei “de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online” din formularea “Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online” prevăzută în alin. 2 al art. 2 al Ordonanței militare nr. 1/2020.

Bărbatul reclamă și alin.3 din art.3 al Ordonanței în care se precizează că la botezuri, cununii, înmormântări să participe un număr de maximum 8 persoane și cere, de asemenea, anularea acestuia.