Noi detalii după explozia teribilă din Beirut. Judecătorul libanez însărcinat cu ancheta asupra exploziei care a devastat pe 4 august portul Beirut şi o parte din capitala libaneză a emis vineri două noi mandate de arestare, a declarat pentru AFP o sursă judiciară.

„Judecătorul de instrucţie, Fadi Sawan, şi-a continuat investigaţiile (…) şi a emis astăzi două mandate de arestare”, a precizat această sursă, transmite Agerpres.

Potrivit Agenţiei naţionale a informaţiei, este vorba despre Hanna Fares, directorul direcţiei vămilor din Beirut, şi de Nayla al-Hajj, ingineră în cadrul unei firme însărcinate cu lucrările de întreţinere în hangarul nr. 12, unde a avut loc explozia. Uriaşa deflagraţie care a zguduit capitala libaneză, soldându-se cu 181 de morţi şi peste 6.500 de răniţi, a fost pusă de autorităţi pe seama stocării de şase ani, „fără măsuri de siguranţă”, a 2.750 de tone de nitrat de amoniu într-un depozit din portul Beirut.

Autorităţile anchetează asupra cauzelor deflagraţiei care a devastat zone întregi din capitală şi a lăsat circa 300.000 de persoane fără adăpost.

În total, şase suspecţi, din cele 25 de persoane anchetate în acest dosar, au făcut obiectul unor mandate de arestare de la 4 august, printre care directorul general al portului, Hassan Koraytem, şi directorul general al vămilor, Badri Daher. Autorităţile libaneze, acuzate de mulţi că sunt vinovate de producerea dramei prin corupţie şi neglijenţă, au respins ideea unei anchete internaţionale, în pofida vocilor care solicită acest lucru în Liban şi în străinătate.

Anchetatori ai FBI au ajuns totuşi în Liban la solicitarea autorităţilor libaneze pentru a ajuta în anchetă. Franţa, care are cel puţin doi cetăţeni ucişi în explozie, a deschis propria sa anchetă.

Situație teribilă în Liban

Mai mult de jumătate din populaţia Libanului este „prinsă în capcana sărăciei”, într-un context de criză economică acută, iar asta se întâmpla chiar înainte de uriaşa explozie sângeroasă de la 4 august din Beirut, şi-a exprimat miercuri îngrijorarea ONU, potrivit AFP.

„Conform estimărilor, peste 55% din populaţia ţării este prinsă în capcana sărăciei şi luptă pentru a avea acces la bunuri de primă necesitate”, a transmis Comisia Economică şi Socială a Naţiunilor Unite pentru Asia Occidentală (CESAO) pentru luna mai 2020, comparativ cu 28% în 2019.